„Discutăm acum. Vreau să fie aprobat cât mai repede, ca toate companiile să ştie exact ce costuri vor avea anul viitor cu salariul minim. În acelaşi timp mă gândesc – fiind un an special – dar trebuie să vorbesc cu patronatele, dacă putem, anul acesta doar, să creştem salariul minim mai repede de 1 ianuarie. Să o facem, poate, la 1 decembrie sau la 1 noiembrie. Dar e o discuţie pe care trebuie să o am cu patronatele”, a transmis Florin Cîțu.
Sindicatele au solicitat o creștere de 10% a salariului minim, dar premierul propune pentru început una de 8%.
„Mă gândesc să facem o creştere de 8%, de exemplu, dar să fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie şi atunci să fim mai aproape de acea creştere de 10% pe care o propun cei de la sindicate. Este o discuţie pe care trebuie să o am, dar este propunerea cu care vreau să vin în Consiliul Tripartit”, a precizat premierul.
Premierul vrea ca discuțiile să fie încheiate până la 1 octombrie, iar guvernanții să găsească o formulă de creștere anuală pentru a nu se mai lua decizii de pe o zi pe alta ca în trecut.
„Sper să găsim o soluţie până la 1 octombrie. Este o propunere de creştere a salariului minim din partea patronatelor de 8%, parcă. Şi o propunere din partea sindicatelor de creştere de 10%. Deci, propunerile sunt foarte aproape una de alta. Este pentru prima dată când sunt aşa de aproape una de alta. În acelaşi timp, aş vrea să ne gândim totuşi la o formulă care să poată să fie aplicată în fiecare an, nu să venim să discutăm în fiecare an o creştere, un procent de creştere. Vreau să fie ceva transparent, ca toată lumea să ştie. Ceea ce e bine anul acesta este că discutăm acum, nu pe 25-26 decembrie”, a mai spus prim-ministrul.
Salariul minim net este de 1.386 de lei, cu 40 de lei mai mult față de anul trecut, iar valoarea salariului de bază minim brut este de 2.300 de lei. România are al treilea cel mai mic salariu minim brut din UE, după Bulgaria și Ungaria, arată raportul Eurofound „Minimum wages in 2021: Annual review”.