Specialiștii chestionați de Libertatea susțin că, oricât de bună ar fi această creștere pentru persoanele care au acest salariu, efectul ar putea fi unul advers, cel de concedieri și falimente pentru ei și firmele pentru care lucrează.

”Din punctul meu de vedere vor fi foarte afectați acei operatori economici care prestează servicii către clienți intracomunitari. Clienții externi nu vor accepta creșterile de preț, iar toate aceste majorări salariale vor conduce la pierderi de locuri de muncă, dacă nu și la închideri de firme. Iar partea cea mai discutabilă este intervenția statului în creșteri de salarii fără ca acestea să fie urmate de creșterea productivității muncii. Dacă am vedea creșteri de productivitate și cheltuieli acceptate de clienți, noi am zbura ca economie”, a declarat pentru Libertatea, consultantul fiscal, Adrian Bența.

Creștere nesustenabilă

Această creștere de salariu este una nesustenabilă, este de părere, Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

”Dacă această creștere se va produce, vom deveni și mai necompetitivi pe anumite domenii în care salariul are o pondere foarte importantă în prețul produsului. Industria ușoară este unul dintre aceste domenii”, a declarat Florin Jianu.

Multe dintre aceste locuri de muncă sunt în zona rurală și deja o parte dintre ele se pierd ca urmare a creșterii salariului minim actual.  ”În plus, avem un impact pe buget pentru că sunt deja câteva sute de mii de oameni care lucrează pe salariul minim și la stat și dacă va crește, în condițiile în care deja s-a crescut în mediul public salariu, și avem și legea salarizarii unice, vom face o harababură în zona salarizării publice pentru că se strică toate clasele de remunerații”, a mai afirmat Jianu.

Urmărește-ne pe Google News