Salată cu pui tandoori
Ingrediente: 4 pulpe superioare de pui fără os și piele, 400 g iaurt, 2 cm rădăcină de ghimbir mărunțit, 3 căței de usturoi, câte două lingurițe de boia iute, de semințe de chimion măcinate și de boabe coriandru măcinate, o linguriță de curry și una de sare, ulei de floarea-soarelui, salată verde, câteva roșii cherry, un castravete.
Preparare: se pun 250 g de iaurt într-un castron, se adaugă ghimbirul, usturoi pisat, boiaua, chimionul, coriandrul, sarea si curry și se amestecă bine, apoi se ung cu acest mix pulpele de pui. Se pun pulpele într-un castron mare, se toarnă restul de marinadă peste ele, se amestecă, se acoperă cu un capac sau o folie alimentară și se bagă în frigider pentru 3 ore. Se stropește apoi puiul cu puțin ulei și se așază pe grătar. Se frige pe fiecare parte și se stropește cu ulei de fiecare dată când se întoarce. După ce se răcesc, pulpele se taie bucăți, se așază pe un pat de salată, se adaugă rondele de castravete și roșii tăiate în două, se toarnă restul e iaurt și se amestecă. Dacă e nevoie, se mai adaugă sare.
Salată de legume la grătar
Ingrediente: o vânătă mică, un dovlecel verde închis (zucchini), un ardei gras galben, două roșii medii, o ceapă roșie, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel.
Preparare: se spală legumele, se șterg, se taie felii sau bucăți subțiri, se așază pe un grătar încins și se rumenesc pe ambele părți. Se scot într-un castron, se stropesc cu ulei, se presară sare și piper după gust și se servesc cu pătrunjel.
Salată Caprese
Ingrediente: 500 g roșii cherry, 300 g mozzarella, o linguriță de busuioc uscat și câteva frunze de busuioc proaspăt, o mână de măsline negre fără sâmburi, ulei de măsline, sare, piper.
Preparare: roșiile se taie în două, iar mozarella, fâșii. Se amestecă într-un bol, se adaugă busuiocul uscat, măslinele și uleiul de măsline și se asezonează cu sare și piper. Se amestecă bine și se servește cu busuioc proaspăt.
Salată cu surimi și creveți
Ingrediente: 500 g surimi, 100 g creveți, puțin unt, o cutie de porumb, două legături de ceapă verde, o legătură de pătrunjel, o ceapă roșie, 300 g iaurt, 250 g maioneză, sare, piper, o lingură de capere.
Preparare: se taie cuburi batoanele de surimi și se pun într-un castron. Se adaugă porumbul scurs, ceapa roșie tăiată julien, ceapa verde mărunțită, caperele și pătrunjelul tocat. Creveții se trag 3-4 minute într-o tigaie cu puțin unt, apoi se pun și ei în castron. Se adaugă iaurtul, maioneza, sare și piper după gust, după care se amestecă bine.
Salată cu ton și ou
Ingrediente: o cutie de ton bucăți, un ou, un castravete, o ceapă, două roșii, salată verde, sare, piper, ulei de măsline, zeama unei lămâi.
Preparare: se scurge tonul și se fierbe oul tare. Se curăță legumele și se taie felii sau bucăți. Ceapa se taie inele. Salata se spală și se rupe. Se amestecă toate, se adaugă ulei, sare, piper și suc de lămâie și se amestecă.
Salată cu sfeclă roșie
Ingrediente: o sfeclă roșie, o varză albă mică, o cutie de mazăre, un morcov, un cartof mare, sare, piper, oțet de mere, ulei, pătrunjel.
Preparare: se spală sfecla și se fierbe, apoi se curăță de coajă și se taie cubulețe. Varza se taie fâșii. Morcovul și cartoful se fierb (separat) și se taie cuburi. Mazărea se scurge. Se amestecă toate ingredientele într-un bol, se adaugă sare, piper, oțet și ulei după gust, se amestecă și se servește cu pătrunjel proaspăt.
Vezi câteva rețete de salate pe care să le ai tot timpul la îndemână