Sunteti hotarati sa respectati Postul Mare dinaintea Pastelui si nu stiti ce sa gatiti in aceasta perioada? Bucatarul Gheorg (foto mic) va recomanda cateva salate gustoase si cu putine calorii, care pot inlocui mancarurile cu carne.
Salata de fructe exotice (4 portii)
Ingrediente: avocado coapte – doua bucati; papaya – doua bucati; salata verde 50 g; coriandru proaspat.
Sos: mango – o bucata; otet de vin alb – o lingura; sucul de la o lamaie; 1/2 lingurita ulei de susan; 1/2 lingurita ghimbir; 1/2 lingurita de miere.
Mango se curata, se scoate pulpa de pe samburi si se taie cubulete. Se mixeaza cu otet, suc de lamaie, ulei, ghimbir si miere. Avocado si papaya se curata, se inlatura samburii si se taie felii. Se adauga salata verde, sosul si coriandrul.
Salata de sfecla rosie, portocale si fenel (6 portii)
Ingrediente: sfecla rosie – 400 g; fenel – un bulb; portocale – trei bucati; zahar brun – o lingura; sare dupa gust; rozmarin – 30 g; ulei de masline; alune de padure.
Sos: marar – o legatura; otet balsamic – doua linguri; ulei de masline – 100 ml; sare si piper dupa gust.
Sfecla se curata, se amesteca cu zaharul brun, sarea si piperul, rozmarinul taiat marunt si cu trei linguri de ulei de masline. Toate se impacheteaza in folie de aluminiu si se introduc la cuptor 45 de minute la 180 de grade. Fenelul se taie felii, la fel si portocalele dupa ce se curata si se indeparteaza semintele.
Pentru sos se amesteca otetul balsamic, uleiul de masline, sarea si piperul pana se ingroasa putin. Se adauga sosul.
Salata de ciuperci marinate (4 portii)
Ingrediente: ciuperci – 350 g; spanac – 100 g; salata rucola – 100 g; cimbru proaspat.
Sos: ulei de masline – trei linguri; suc de mere – trei linguri; tarhon tocat – doua lingurite; otet din vin alb – doua lingurite; mustar dijon – doua lingurite; usturoi – un catel maruntit; o lingura de ierburi asortate; sare si piper dupa gust.
Ingredientele pentru sos se adauga peste ciuperci, se amesteca bine si se lasa la rece doua ore. Dupa ce le scoateti din frigider, amestecati spanacul si rucola si adaugati ciupercile marinate cu sosul. Salata se garniseste cu cimbru proaspat.
Salata verde de vara
Ingrediente: mazare verde – 250 g; fasole verde – 250 g; sparanghel verde – doua legaturi; rosii cherry – 100 g.
Sos: suc de lime – doua linguri; coriandru verde tocat – trei linguri;ulei de masline – 120 ml; otet de vin – o lingura.
Fasolea verde si sparanghelul se oparesc in apa cu sare 30 de secunde. Mazarea se fierbe pana devine moale si apoi se amesteca cu sosul.