”Nu-mi pot imagina niciun alt scriitor să aibă îndrăzneala, astăzi, să-l merite mai mult decât el. (…) Acest scriitor, pedepsit pentru că a scris, de treizeci de ani, texte libere care îi fac pe oameni liberi, merită o reparaţie”, precizează Bernard-Henri Lévy, în textul intitulat ”Nemurirea lui Salman Rushdie”.
Scriitorul Salman Rushdie este spitalizat în stare gravă după ce a fost înjunghiat vineri, 12 august, în gât și abdomen, în timp ce se pregătea să susțină un discurs la un eveniment din New York.
”Acest act de teroare absolută care, dincolo de trupul său înjunghiat şi de cărţile sale, este o teroare asupra tuturor cărţilor şi tuturor cuvintelor lumii, cere o ripostă izbitoare”, mai precizează filosoful francez despre atacul asupra autorului britanic de origine indiană.
Lista celor cinci finaliști la Premiul Nobel pentru Literatură a fost stabilită în luna mai, potrivit regulamentului, și este confidențială, astfel că nu se poate ști dacă Salman Rushdie este inclus printre ei.
Figură influentă în filosofia, politica și literatura franceză, Bernard-Henri Lévy este cunoscut și pentru implicarea sa în numeroase cauze, mai ales care au legătură cu Orientul Mijlociu.
Salman Rushdie, care a fost luat în considerare de mai multe ori pentru Premiul Nobel pentru Literatură, a fost vizat de amenințări cu moartea din partea Iranului după ce a scris cartea „Versetele satanice”.
Volumul a fost interzis în Iran din 1988, deoarece mulți musulmani consideră că este o blasfemie. Un an mai târziu, fostul lider al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa sau o proclamație, prin care cerut moartea lui Rushdie.