”Zi de foc pentru salvamontiştii din întreagă ţară solicitaţi să intervină la un număr îngrijorător de mare de evenimente montane”, au transmis, duminică, reprezentanţii Salvamont România, într-o postare pe Facebook.

Astfel, au fost primite 8 apeluri pentru Salvamont Neamţ, câte patru pentru Salvamont Prahova şi Salvamont Buşteni, respectiv pentru Salvamont Argeş, câte trei apeluri pentru Salvamont Municipiul Braşov şi pentru Salvamont Maramureş, câte două pentru Salvamont Borşa, Salvamont Bihor, Salvamont Sinaia şi Salvamont Zărneşti, precum şi câte un apel pentru Salvamont Prahova, Salvamont Gorj, Salvamont Harghita, Salvamont Alba, Salvamont Cluj, Salvamont Caraş Severin-Muntele Mic, Salvamont Lupeni, Salvamont Vâlcea şi Salvamont Brezoi, Salvamont Dâmboviţa, Gorj, Harghita.

”În cazul acestor intervenţii au fost salvate 54 de persoane, dintre acestea 11 au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital şi 3 persoane au fost predate elicopterului SMURD pentru a fi transportate la spital. S-au primit şi 41 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană”, a menţionat sursa citată.

Intervenții dificile la Bușteni

La Bușteni, salvamontiștii au intervenit pentru a salva doi turişti de pe Seaca Caraimanului, care au rămas blocaţi în porţiunea superioară, după ce s-au panicat în momentul în care un piton, o ancoră utilizată de alpiniști, s-a desprins din stâncă.

„Două intervenții dificile în această noapte pentru salvamontiştii din Buşteni şi Prahova. Primul apel de urgenţă a venit de pe Seaca Caraimanului, unde doi oameni bine echipaţi au rămas blocaţi în porţiunea superioară pentru că un piton a ieşit din stâncă şi cei doi au intrat în panică. Un echipaj aero a venit în ajutorul lor”, a transmis Salvamont Buşteni.

Salvamontiştii au fost solicitaţi şi de un ucrainean care a căzut în zona Valea Caraimanului.

„Al doilea apel de urgenţă a venit de pe Valea Caraimanului, unde un cetăţean ucrainean avea nevoie de ajutor după ce a căzut şi a suferit o luxaţie de umăr. În plus, pentru că nu avea echipament şi antrenament, a ajuns la epuizare fizică”, au precizat salvamontiştii.

Potrivit Salvamont Buşteni, ambele intervenţii au durat mai multe ore, dar s-au terminat cu bine mult după miezul nopţii.

Patru turiști, găsiți în albia secată a unui râu din Neamț

Patru turiști au alertat salvamontiștii din Neamț, după ce s-au rătăcit pe munte. Aceștia au fost găsiţi în albia unui torent secat, ei fiind ajutaţi să ajungă în staţiunea Durău.

Salvamontiştii recomandă prudenţă şi responsabilitate în derularea activităţilor montane şi amintesc că august este declarată „Luna responsabilităţii pe munte”, fiind luna în care se înregistrează cele mai multe şi mai grave accidente montane.

 
 

Urmărește-ne pe Google News