Gheorghe Frăţilă, directorul Salvamont Cluj, şi primarul din Beliş au organizat, astăzi, o conferinţă de presă în care au explicat cum s-a desfăşurat operaţiunea de salvare din punctul lor de vedere.
„Acţiunea la care am fost solicitaţi de Serviciul unic de urgenţă 112 prin intermediul numărului 0 SALVAMONT ne-a pus în stare de alertă. Automat am trimis oamenii din zonă şi am avut ca punct de întânire baza montană Fântânele. Am fost 16 persoane de la Salvamont la această intervenţie”, a explicat Frăţilă.
Acesta a mai spus că salvamontiştilor din Alba li s-au alăturat şi colegii săi de la Cluj, care „aveau foarte mult echipament adaptat situaţiei”.
„Ajunşi la centrul de comandă Poiana Horii, am urmat strict indicaţiile care ni s-au dat. Ne-am oprit la un moment dat, ne-am oprit, pentru că am primit informaţia că deja sunt coborâte victime. Actiunea noastră s-a încheiat la 5 dimineaţa, când ultimul dintre noi a ajuns acasă”, a mai spus şeful Salvamont Cluj.
Pe de altă parte, primarul din Beliş a încercat să justifice întârzierea prin aceea că au fost trimise coordonate greşite din partea medicului Radu Zamfir.
„Se primeau informaţii contradictorii. Cei care ţineau legătura cu Radu Zamfir spuneau că acesta le spunea ba că vede o pârtie, ba o serpentină. S-a dovedit a fi neadevărat. Comunicarea cu Radu Zamfir se făcea în continuare, dar, el necunoscând zona, informaţiile nu puteau fi clare„, a spus primarul.
„Zona nu era Ursoaia, aşa cum ni s-a comunicat, ci era zona din perimetrul administrativ aflat la intersecţia judeţelor Alba şi Cluj, la Vârful Pietroasa”, a mai explicat acesta.
„Avem regretul că cele două persoane care au decedat nu au fost găsite mai repede şi, din acest punct de vedere, ne asumăm o parte din vină„, a încheiat Gheorghe Frăţilă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro