”Nu considerăm că o să fie o problemă numărul mare de turiști, în schimb, în anumite locații din munte, și mă refer la locurile de campare, acolo sunt resurse puține de apă sau locuri puține în care turiștii pot să meargă la toaletă și se pot face aglomerări de oameni, dacă oamenii se infectează unul de la altul pe munte nu e bine. Trebuie luate măsuri de protecție în plus față de cele pe care le luam până acum pe munte”, a declarat Sabin Cornoiu, președintele ANSMR pentru ziarul Libertatea.
Reacția vine după ce Marcel Vela a anunțat că după 15 mai, atunci când se vor implementa o parte din măsurile de relaxare, românii se pot bucura de o excursie la munte.
”Noi le spunem oamenilor să meargă la munte, să fie atenți la ce libertăți se vor acorda după 15 mai, ce li se va permite să facă. Atunci când ajung la munte, să meargă în grupuri foarte mici, la distanță adecvată de 2-3 metri, nu la 20-30 de metri, să nu se piardă. Să nu se adune în grupuri mari. Mare atenție atunci când mâncăm, de multe ori găteam împreună, puneam vasele de hrană împreună, acum să fim atenți să le separăm”, a mai explicat șeful Salvamont.
Sabin Cornoiu a mai spus că intervențiile echipajelor montane vor fi dificile în timpul pandemiei.
”Pentru noi (Salvamont) este o adevărată provocare pentru că trebuie să schimbăm procedurile de intervenție, fiecare om pe care o să-l salvăm acum de pe munte va trebui să-l tratăm ca pe un om posibil infectat cu acest virus. Atunci, trebuie să avem un alt echipament, echipamentul ne va îngreuna activitatea, modalitatea de a acorda primul ajutor și credem că e bine să fie responsabilitate din partea tuturor. Nu le mai putem face respirație gură la gură, ne trebuie baloane de resuscitare, tuburi de oxigen. ”
Echipajele montane trebuie să se adapteze din mers în această situație.
”În primul rând, noi suntem obligați să avem un set de echipamente de lucru și protecție, specifice activității montane, dacă peste asta o să punem și acel combinezon de protecție și masca, și viziera, e clar că ne va fi mai greu. Problema e că la un moment dat trebuie să aducem persoana accdentată în mașina noastră, trebuie să luăm și aparținători pe care nu poți să-i abandonezi în munte. Trebuie să fim protejați unii față de ceilalți. Să avem echipamente de protecție și pentru accidentați, și pentru aparținători, să aibă o mască, o vizieră. Acum ne ocupăm de achiziția de nebulizatoare ca să dezinfectăm echipamentul”, a mai explicat Sabin Cornoiu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro