Românul Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso de gruparea teroristă Al-Murabitoun în data de 4 aprilie 2015, continuă să fie ostatic, la 19 luni după răpire, asta și pentru că două operațiuni de recuperare au eșuat. Una ar fi avut loc anul trecut și a doua s-a înregistrat în cursul acestui an, așa cum ne-au precizat surse apropiate de Celula de Criză care a fost constituită pentru recuperarea acestuia.
Cele două operațiuni pentru salvarea românului răpit în Burkina Faso ar fi fost desfășurate de servicile secrete autohtone în colaborare cu servicii străine de informații, în special franceze, dar și cu instituții din Burkina Faso, ne-a confirmat aceeași sursă. În cel puțin într-un caz, tabăra de priznonieri a Al-Murabitoun fusese mutată, iar operațiunea a fost tardivă. Aceste informații sunt confirmate parțial și de autoritățile din Burkina Faso, care susțin oficial că au au indicii că tabăra în care se află Gherguț a fost mutată în Mali, un stat vecin din Africa.
Reamintim că, gruparea Al-Murabitoun a prezentat în aceasta săptămână o înregistrare video, care ar fi realizată pe 21 septembrie 2016, în care Iulian Gherguț cere autorităților române să-l salveze. Gherguţ vorbeşte în franceză cu un accent pronunţat în videoclipul jihadiştilor şi susţine că este într-o stare bună de sănătate. De asemenea, cetăţeanul român apare cu o barbă deasă şi pare că este puțin confuz. Aceasta ar fi o primă probă că românul este în viață.
Iulian Gherguţ (39 de ani) făcea parte dintr-o echipă de patrulare, care asigura securitatea în perimetrul exploatării miniere de mangan de la Tambao în momentul răpirii. Românul, care are și cetăţenie franceză, nu a fost rănit în timpul răpirii, atunci când cinci militanţi islamişti au atacat convoiul de securitate al minei exploatate de compania Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation. Compania îi aparţine omului de afaceri cu cetăţenie română şi australiană Frank Timiş.
Omul de legătură, mercenarul Potra
Iulian Gherguț a fost antrenat să lupte de către Horațiu Potra. Acesta este un personaj controversat, implicat într-un dosar DIICOT de posesie de arme posesie de arme. A luptat în Orientul Mijlociu în anii 90, iar în ultimii ani s-a mutat în Africa. De altfel și Potra, și el prezent în Africa unde lucrează pentru Frank Timiș, a colaborat cu autoritățile române pentru recuperarea ostaticului român.
Burkina Faso este una dintre destinațiile periculoase care nu este recomandată cetățenilor români de către Ministerul Afacerilor Externe. Asta și pentru că anul trecut, pe 15 septembrie, militari ai Regimentului pentru Securitatea Președintelui (R.S.P.) i-au arestat pe președintele interimar, Michel Kafando, și pe primul ministru interimar, Yacouba Isaac Zida. Situația din Ouagadougou, capitala statului africa, rămâne încordată, autoritățile închizând practic capitala.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro