Potrivit datelor organizației, până la 10 februarie, totalul sirenelor aeriene din Ucraina însuma 22.995 de ore.
„Sirenele îi avertizează pe civili despre atacuri cu rachete sau amenințări de bombardamente, indicându-le să se adăpostească. Familiile și copiii pot ajunge să petreacă până la opt ore în subteran, fără a putea pleca din cauza atacurilor continue cu rachete”, a transmis organizația.
Salvaţi Copiii presupune că familiile care trăiesc în imediata apropiere (la mai puţin de 40 km de linia frontului) de lupta activă sunt forţate să-şi petreacă tot timpul în adăposturi din cauza luptei continue, a bombardamentelor şi a loviturilor cu rachete.
Mărturii din buncăre
Reprezentanţii organizaţiei au făcut publice câteva mărturii ale copiilor nevoiţi să petreacă ore în subteran, de teama atacurilor cu rachete.
„Când este o alarmă aeriană, noi, elevii seniori – clasele a IX-a până la a XI-a – mergem la primărie. Acolo e amenajat un buncăr. Până la buncăr ne ia cinci minute dacă alergăm sau 15 minute dacă mergem agale”, a spus Sofia, o tânără de 16 ani din Harkov evacuată în Zakarpattia, în vestul îndepărtat al Ucrainei.
În Dnipro, estul Ucrainei, pentru a reduce stresul provocat de sirene, profesorii au inventat uneori exerciții jucăușe pentru a îi pregăti pe copii pentru situații de urgență și i-au instruit cum să se adăpostească rapid.
În orașe mai mari, precum capitala Kiev, familiile își duc copiii în parcări subterane sau în stații de metrou. Unii dintre ei și-au instalat chiar și corturi în aceste pasaje subterane în primele etape ale războiului.
„Mă joc pe smartphone în timpul alarmelor. Pot să îmi fac temele dacă este în timpul semestrului. Stăm în subteran pentru că sunt lansate rachete asupra noastră şi este mai bine să stăm aici pentru siguranţa noastră. Este plictisitor. Dar mai bine să fii plictisit decât rănit”, a spus Olena, o fată în vârstă de 12 ani, din Kiev.
Salvați Copiii lucrează în estul Ucrainei din anul 2014, iar din 24 februarie 2022, peste 800.000 de oameni, inclusiv 436.500 de copii, au primit asistenţă, precum alimente şi apă, transferuri de numerar şi adăpost, notează organizația.