Pe DN1, de la Ciolpani si pana aproape de Bucuresti, marginea soselei e impanzita de vanzatorii de ghiocei. Desi pare un lucru usor, culesul ghioceilor si apoi aranjarea lor in cosulete incepe inca din noiembrie, cand padurile sunt adesea acoperite de zapada.
Sezonul ghioceilor e o perioada buna pentru taranii din jurul Capitalei, care de-a lungul anului traiesc din ce le ofera padurea. Ghioceii sunt cei care le asigura acum painea.
Cornel Nitu are numai 14 ani si vinde ghiocei pe marginea soselei inca de cand avea 7 ani. Scoala a abandonat-o din cauza ca avea prea multe absente. “De cand am inceput sa-i ajut pe parintii mei nu prea am mai reusit sa merg la scoala. Am adunat multe absente si nu m-am mai dus. De-aia am doar cinci clase”, povesteste pustiul din Ciolpani. El se ocupa numai de vanzare, nu si de cules: “Mama si tata culeg, fratii mei sunt prea mici pentru asta”. Cornel spune ca vinde cam 12 cosulete pe zi, ceea ce inseamna 600.000 de lei, tinand cont ca vinde cosuletul cu 50.000 sau chiar 100.000 de lei. Baiatul povesteste ca cea mai buna zi a avut-o cand a castigat 1.300.000 lei. Oamenii se opresc la el mai mult din mila. “E impresionant sa vezi un pusti inghetand la marginea drumului cu un cosulet de ghiocei in mana”, ne-a declarat un sofer care tocmai se oprise in dreptul lui “sa-i faca vanzare”.
Pe Vasilica Nicoi (43 de ani), din satul Piscu 1, am intalnit-o in dreptul padurii de la Ciolpani. Vindea ghiocei si urzici, alaturi de cumnata sa. “De 24 de ani fac cosulete cu ghiocei. Am invatat de la soacra-mea. Am sase copii, pe care trebuie sa-i cresc ”, ne spune femeia.
Vasilica povesteste ca inca din noiembrie incepe sa culeaga ghiocei, pentru ca de Sfantul Nicolae sa vanda primele cosulete. “Mergem vreo cinci kilometri prin padure, pentru ca nu cresc peste tot. Iarna ii scoatem cu lopata de sub zapada, cu tot cu radacina si imbobociti. Acasa ii spalam de pamant si ii inflorim, adica le scoatem pielita verde care ii acopera. Apoi ii punem in ligheane, la caldura si ii lasam vreo doua saptamani”, adauga femeia. Pana infloresc ghioceii, Vasilica aduna muschiul in care urmeaza sa fie asezate florile: “Culeg numai muschi de pe tufan sau stejar, altul nu e bun”. Cosuletele sunt facute tot de ea: “Rachita o iau de pe malul lacului, o curat, o fierb si dupa aceea o impletesc”.
Padurea, sursa de venit pentru tot anul
Castigul nu este prea mare, mai ales cand ai 6 copii acasa: “Vand cosuletul cu 30.000 de lei. Castig in jur de 200.000 lei/zi”, spune Vasilica. O data incheiat sezonul ghioceilor si urzicilor, apar brandusele galbene si untisorul, alta sursa de venit pentru familia Vasilicai. “Vara culeg stevie si ciuperci (piciorul caprioarei), iar toamna, ghebe”, incheie femeia. Astfel tot anul padurea da de mancare intregii familii.