Ritli caută soluţii salvatoare


Ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli (foto), i-a chemat marţi la discuţii pe liderii sindicatului TESA-IC. După ce şi-au spus nemulţumirile, aceştia au fost asiguraţi de către demnitar că se vor căuta soluţii salvatoare pentru Institutul Cantacuzino. Rămâne însă de văzut cum vor rezolva mai-marii ministerului problemele grave existente în unitate şi ce măsuri vor lua împotriva directorului Radu Dorel Lucian.

El e acuzat că «a îngropat» institutul

Radu Dorel Lucian este actualul director al Institutului Cantacuzino din septembrie 2011. În perioada 2005- 2009, acesta a mai deţinut funcţia de director al aceleiaşi unităţi, însă spre sfârşitul mandatului a fost demis pentru management defectuos. Angajaţii susţin că, de la începutul anului, şeful de la Cantacuzino are un comportament foarte ciudat. “Nu ştim ce s-a întâmplat cu el. Stă închis în biroul său. Însă cel mai rău este că nu mai semnează actele pentru achiziţiile necesare institutului şi nici pe cele pentru participarea la licitaţii, ocazie cu care s-au ratat nişte licitaţii pe care le puteam câştiga foarte uşor… şi vorbim aici de nişte miliarde de lei”, ne-a declarat îngrijorat liderul organizaţiei TESA-IC, Dumitru Viezureanu. Până la închiderea ediţiei, Radu Dorel Lucian nu a putut fi contactat pentru aşi exprima punctul de vedere.

Polidinul, un ser miraculos


Producţia vestitului Polidin, un ser imuno-stimulator, a fost oprită. Aproape şaizeci de ani, Polidinul a fost printre cele mai folosite vaccinuri, la noi în ţară. După ce, în 2009, fabrica de la Iaşi, care aparţinea Institutului Cantacuzino, a rămas fără autorizaţie de funcţionare, nici un factor de decizie nu a încercat să facă ceva pentru acest ser miraculos. Doctorii trag semnalul de alarmă: nu există nici un medicament la fel de bun ca Polidinul în bolile infecţioase.

Vaccinul BGC pentru bebeluşi, adus din străinătate

În 2010, la Institutul Cantacuzino s-a oprit producţia la vaccinul împotriva tuberculozei. Atunci, ministerul a importat un milion de doze în valoare de 100.000 de euro, cu care au fost imunizaţi bebeluşii. Vaccinul pentru bebeluşi BCG (vaccin antituberculos) li se face obligatoriu tuturor nou-născuţilor, la noi în ţară, fiind inclus în programul naţional de vaccinări. În primăvara anului 2010, pentru că institutul nu a obţinut reautorizarea liniei de producţie a vaccinului antituberculoză (BCG), managerul unităţii a fost demis de ministrul sănătăţii din acea perioadă.

Antigripalul românesc dispare

În ultima perioadă, vaccinurile antigripale sezoniere au reprezentat salvarea financiară a institutului. De la controversatul vaccin împotriva gripei porcine însă şi până la linia de fabricaţie a acestui ser au tot fost probleme. Angajaţii susţin că nu mai au materiale şi din această cauză nu vor mai putea identifica diverse virusuri care vor fi trimise în străinătate. În aceste condiţii, în programele de vaccinare sezonieră, ministerul va aduce seruri de peste hotare.

Cantastimul, inventat de unchiul Mălinei Olinescu

Cantastimul a apărut în 1984, în urma unor cercetări complexe ale specialiştilor de la Institutul Cantacuzino. Angajaţii de aici susţin că acest produs, foarte eficient împotriva cancerului, s-a născut dintr-o poveste de iubire: unul dintre cercetători a vrut să-şi salveze soţia atacată de teribila boală.
Cantastimul, care este practic un Polidin îmbunătăţit, stimulează sistemul imunitar şi este eficient în lupta împotriva cancerului. Este un extract purificat dintr-o bacterie numită pseudomonas aeruginosa, care, în mod straniu, este deosebit de periculoasă pentru om. Una dintre tulpinile acestei bacterii, pseudomonas malei, este chiar armă bacteriologică înscrisă pe lista bioterorismului.
Primii specialişti de la Cantacuzino care au lucrat la acest produs au fost regretaţii Arthur Marx şi Andrei Olinescu, fratele Doinei Spătaru Olinescu şi unchiul Mălinei Olinescu, cântăreaţa care s-a sinucis anul trecut.

O legendă care circulă în lumea medicală spune că acest produs farmaceutic s-a născut dintr-o poveste de iubire. Soţia doctorului Olinescu s-a îmbolnăvit de cancer la sân. Acesta, care lucra deja la proiectul “Cantastim”, a grăbit cercetările şi a obţinut medicamentul. Aşa a reuşit să-şi salveze soţia, care a mai trăit 25 de ani după ce a făcut tratamentul cu Cantastim.
Produsul se găsea doar la farmacia Institutului Cantacuzino, din cauză că modul de preparare este sofisticat. Bacteriile care poartă substanţa activă sunt crescute în laboratoarele institutului. Pentru a obţine câteva miligrame de Cantastim trebuie prelucrat un kilogram de bacterii, ceea ce este foarte mult. De aceea, procesul tehnologic pentru o doză, adică cinci fiole, poate dura şi trei luni. (Sorin Golea)

Băsescu se imuniza anual

Preşedintele Traian Băsescu (foto) declara, în 2010, că îşi face anual injecţii cu Cantastim pentru a se imuniza. Ultima dată, şeful statului a apelat la acest ser la sfârşitul anului 2009. La puţin timp după aceea, la linia de fabricaţie a vaccinului au fost depistate nereguli, iar producţia miraculosului ser a fost întreruptă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News