Deşi în cartierul de afaceri Pipera Sud există doar 70 de locuri de parcare publică, pe mare parte din bulevardul Dimitrie Pompeiu, parcarea este strict interzisă. Asta pentru că, în teorie, clădirile de birouri ar trebui să acopere necesarul din zonă. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa, explică directorul general al Poliţiei Locale Sector 2. Nu puţine au fost cazurile când traficul auto sau cel al tramvaielor din zonă a fost îngreunat sau chiar blocat de maşini parcate neregulamentar.

“Având în vedere complexitatea zonei, cu linie de metrou, cu linie de tramvai şi calea de rulare foarte îngustă, se produceau ambuteiaje ore în şir. Nu mai spun că nu puteam să dăm cu materiale antiderapante iarna, având în vedere că maşinile erau bară în bară”, explică, pentru Libertatea, directorul general al Poliţiei Locale Sector 2, Aurelian Dobrilă.

Înştiinţări şi avertismente au fost date în cascadă pentru parcare neregulamentară

De la demararea campaniei #salvatipipera şi până în prezent, agenţii Poliţiei Locale Sector 2 au dat peste 1.000 de înştiinţări şi avertismente pentru parcare neregulamentară. De asemenea, au fost date aproape 350 de amenzi pentru cazurile flagrante.

“În ultima lună am dat 1.020-1.026 de avertismente. Sancţiunile au fost în jur de 300-350. Aici avem o greutate. Agenţii nu pot să sancţioneze conducătorul auto decât dacă îl găsesc lângă mijlocul de transport cu care circulă, întrucât este o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care nu ne mai dă posibilitatea să intrăm în baza de date şi să interogăm cine a condus mijlocul de transport”, spune Aurelian Dobrilă.

Agenţii Poliţiei Locale a Sectorului 2 au împărţit sute de avertismente şi înştiinţări, în ultimele 30 de zile.

Ture suplimentare pentru Pipera

Demersul Poliţiei Locale în zonă este unul de durată, anunţă directorul Aurelian Dobrilă, astfel că numărul agenţilor va fi suplimentat de luni până vineri.

“Vom mări şi numărul de efective în zonă, de agenţi de circulație, astfel încât să asigurăm un cadru, zicem noi, mai normal de circulaţie. Lucrăm aici cu patru oameni pe schimb şi cred că vom aduce încă doi. Cu şase oameni pe tură, acoperim orele 06:00-14:00 și 14:00-22:00”, explică Dobrilă.

Parcări publice “ioc”, parcări private „pe stoc”

Cât priveşte lipsa parcărilor publice din zonă, directorul Poliţiei Locale Sector 2 consideră că trebuie găsit un compromis între a bloca traficul rutier şi folosirea cotidiană a parcărilor private.

“Ca om, nu mi se pare normal ca dezvoltatorul să dispună de locuri de parcare, iar angajaţii să nu-şi permită să parcheze maşina. Înţeleg că sunt nişte taxe destul de mari. Părerea mea e că ar trebui găsită o formă de înţelegere. Taxa să fie mai mică. Dacă ne uitam în jur, probabil că sunt mii de locuri de parcare la subsoluri sau parterul acestor clădiri, iar oamenii nu reuşesc să parcheze pentru că nu au bani. Nu ştiu cât e o taxă lunară la un astfel de complex, dar bănuiesc că nu este doi lei pe oră. Şi chiar dacă ar fi doi lei pe oră, zilnic doi lei pe oră pentru un angajat e foarte mult, având în vedere că el vine 20-21 de zile la muncă”, conchide directorul general al Poliţiei Locale Sector 2.

Ce spune Primăria de sector

Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, declara, la interviurile Libertatea Live, că lipsa locurilor de parcare este o problemă nu doar în cartierul de afaceri Pipera Sud, ci în tot Bucureștiul. Soluţia pe care o propune viceprimarul este taxarea cu cel puţin 5 lei/oră a tuturor şoferilor care parchează în zona centrală a Capitalei, iar cei care vor parcarea rezidenţială, să plătească până la 1.000 de lei pe an. Viceprimarul a mai spus că într-o zonă în care s-au construit clădiri unde lucrează zeci de mii de oameni nu se pot face locuri de parcare publice.

În Pipera Sud există 70 de locuri de parcare publică, iar zilnic se află în tranzit 65.000 de autoturisme. Singurul proiect privind o parcare publică în zonă ţine de construirea unui park&ride în zona Şoselei Petricani. Acest proiect este strâns legat de prelungirea magistralei de metrou Berceni-Pipera.


Campania #salvatipipera este o inițiativă a cotidianului Libertatea, susținută de Trustul de Presă Ringier România.

Trimite-ne imagini și videoclipuri la numărul de WhatsApp +40 0729.729.000 sau scrie-ne despre cum crezi tu că salvar trebui salvată Pipera, la adresa de e-mail salvatipipera@libertatea.ro
Urmărește grupul de Facebook #salvatipipera și povestește-ne cum îți este afectată viața de zi cu zi din cauza nepăsării autorităților.

 
 

Urmărește-ne pe Google News