Mama Lili iese la tablă în fiecare dimineață. Urcată pe un scaun, scrie meniul zilei la BBQ&Grill Pipera. Sau mai simplu, pentru cunoscători, Casa Vera, cantina de la capătul liniei de tramvai 16, din Pipera. Sărmăluțe, copane, cârnăciori rumeniți, pilaf și cartofi prăjiți făcuți din cartofi proaspeți – se vede după cum sunt tăiați – pui cu legume, tocănițe, ciorbe felurite. Și la alegere, desert: orez cu lapte și un praf de scorțișoară, clătite cu gem de gutui, plăcintă cu brânză. Toate făcute acolo. La ora 6 dimineața se deschide bucătăria, astfel încât la 12, când băieții care bat în tastaturi sunt flămânzi, toate bucatele să stea aliniate, aburind.
Casa Vera este cel mai vechi restaurant „impinge tava” de pe platforma Pipera. Încă de când nu văzuse Pipera shaworma și noodles. La o masă, doi domni la costum vorbesc despre provocările fiscale. La altă masă un tânăr IT-ist mănâncă în tăcere. Vine de trei-patru ori pe săptămână să mănânce aici: „Mâncarea este foarte bună, e făcută să zic ca la mama acasă și sunt niște prețuri foarte bune față de restaurantele din zonă. Poți mânca un meniu complet cu 11, maxim 15 lei, însemnând ciorbă, felul doi, o salată și poate și o prăjitură. Iar mama Lili este o persoană foarte caldă și primitoare și modestă. Dânsa lucrează mai mult la bucătărie, din ce am observant de câte ori am venit aici”, spune tânărul.
Cantina de la capătul tramvaiului 16
Pe mama Lili o cheamă de fapt Lenuța Vezeteu, dar o prietenă a botezat-o Lili și așa i-a rămas. Mama Lili, cea care face mâncare bună. Mama Lili iubeste cartierul Pipera. În el și-a trăit tinerețea, și-a crescut copiii, aici vin în vizită nepoții. Pipera este acasă. N-ar pleca de aici chiar dacă blocul în care stă nu arată prea bine și devine uneori subiectul glumelor clienților. „Foarte mulți clienți chiar îi aud când vorbesc că uite aicea mi-aș cumpăra un apartament prin Prima Casă, bineînțeles, la mișto. Adică într-un fel râd de blocurile astea, alții spun că e păcat, e zonă bună, zonă frumoasă. Foarte mulți vin să mănânce la noi, mai ales pe timp de vară. Și vin și mănâncă și se uită își aruncă privirea către blocuri, strada plină de gropi. Eu mă fac că stau în altă zonă, eu nu stau aici. Și spun: sunt și ei oameni amărâți, au un acoperiș deasupra capului, asta este”, spune femeia.
S-a mutat în Pipera cu soțul de la țară. El lucra pe șantier, ea a avut diferite locuri de muncă tot în zonă, până să ajungă să lucreze la cantină, acum 13 ani. Căminele de nefamiliști au rămas, scunde, formând o depresiune de patru etaje în jurul cărora sunt munții de sticlă ai corporațiilor. „Nu era traficul ăsta. Acuma și sâmbătă și duminică e dezastru. Dacă vreau să plec acum la ora asta undeva, nu, doar să o iau pe jos au metroul, atât. Dar să pleci cu mașina, nu… Cel puțin copiii mei jucau fotbal pe strada asta, jucau fotbal până la 3 dimineața. E frumos, într-adevăr, acuma, avem atâtea clădiri în jurul nostru. Promenada aproape, mijloc de transport, e foarte frumos, dar parcă nu mai e ce-a fost odată”, spune cu nostalgie.
Mama Lili nu iese mai niciodată din cartier. Iese din bloc, ajunge în două minute la serviciu, după-amiaza se întoarce acasă. „Acum două săptămâni a fost ziua unui cumnat de-al meu și am fost pe bulevardul Timișoarei, că acolo locuiește. Și ne-am hotărât cu toții să mergem în Centrul Vechi. Eu mergeam în Centrul Vechi prin 89-90 când voiam să cumpăr ceva că acolo se găsea marfă mai de calitate. Acum n-am mai recunoscut locul. E drept, nici nu mi-a plăcut. E prea agitat pentru mine”, spune mama Lili.
Dacă ar fi să schimbe ceva în cartierul ei, ar fi străzile și aleile dintre blocuri și bineînțeles, ar reabilita blocurile. Fiindcă oamenii de aici nu-și permit. Dar se bucură de comunitate: „Suntem ca la țară. Știm cine-i vecinul, la cine a venit cutare, păi la vecina de la 2, la vecinul de la 3, ne cunoaștem”.
Citește și: #salvatipipera | În Pipera, drumul spre succes se scufundă în noroiul românesc. Corporatist: ”Toţi suntem trişti!”/ VIDEO