În 2017, casa Christies din New York a scos la licitație „Salvator Mundi”, atribuit lui Leonardo da Vinci și realizat jurul anului 1500. Tabloul a fost vândut pentru o sumă-record, de 406 milioane de euro!

Se crede că persoana care și-a adjudecat pânza este prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman (38 de ani), dar el nu a confirmat niciodată oficial acest lucru.

„Salvator Mundi” nu a mai apărut de atunci și pânza a fost retrasă în 2019, cu puțin timp înainte de o expoziție la muzeul Luvru din Paris.

Un documentar BBC aduce noi detalii despre adevăratul thriller de artă. Profesor american și expert în Orientul Mijlociu, Bernard Haykel a dezvăluit că a discutat cu ministrul saudit al culturii, iar acesta i-a spus că piesa se află în depozitul duty-free din Geneva, Elveția, de șapte ani.

„Nu este adevărat că tabloul este atârnat în palatul prințului saudit sau pe iahtul acestuia”, a spus Haykel.

Planul prințului moștenitor saudit este să construiască un super-muzeu de artă în capitala Riad, comparabil cu Luvrul parizian unde să expună tabloul. 90% dintre vizitatori vin la Luvru doar să admire „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci.

Secretul din spatele posesorului picturii are legătură şi cu tematica lucrării, care reprezintă un portret al lui Hristos. Iconografia profeţilor nu este bine văzută în ţările islamice.

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, care vrea să dea dovadă de o anumită modernitate şi deschidere culturală în sânul familiei regale saudite, are ambiţia de a construi muzee de artă, mai ales în situl antic Al-Ula.

Ce sunt antrepozitele vamale?

Locul în care se află tabloul este antrepozitul vamal din Geneva, o clădire controlată de vamă și administrată privat, în care bunurile de valoare (mobilier, aur, vin) pot fi depozitate discret.

Locul este ideal pentru a depozita opere de artă sensibile, deoarece are condiții climatice perfecte și este păzit de personal de securitate.

Numai în depozitul din Geneva se află 1,2 milioane de opere de artă.

Avantaj pentru clienți: taxele și taxele vamale se aplică numai când articolele părăsesc depozitul. Problemă: În afară de operatori, nimeni nu știe ce este, de fapt, depozitat discret acolo. De asemenea, arta provenită din jafuri sau bunuri furate de valoare pot fi ascunse acolo.

Achiziționarea „Salvator Mundi” de la Christies din New York, în 2017 a fost spectaculoasă. Estimarea a fost de 100 de milioane de dolari, dar o serie de oferte au dus prețul la 450 de milioane de dolari (406 milioane de euro).

Ulterior, s-a aflat că, inițial, tabloul a fost achiziționat în SUA, în 2005. pentru doar 1.175 de dolari.

După ample lucrări de restaurare, a fost prezentat într-o expoziție la National Gallery din Londra (2011), unde catalogul i-a atribuit-o cu siguranță lui Leonardo. Cu toate acestea, există îndoieli considerabile cu privire la acest lucru în lumea artei.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News