Asociația Salvatorilor 4×4 a fost înființată în anul 2017 cu scopul de a creea un mediu care să faciliteze intervenția, în situațiile speciale, a salvatorilor voluntari din comunitatea off-road românească.

Fiecare membru înscris pe platformă dispune de un autovehicul de teren cu care poate participa la intervenție și este dotat, în funcție de posibilitatea fiecăruia, cu diverse echipamente de recuperare precum trolii, șufe de tractare, șufe elastice, lanțuri, ocheți, scripeți, lopeți sau ancore de pământ. Comunitatea dispune și de membrii care au calificarea necesară oferirii primului ajutor și care au în dotare și alte echipamente specifice precum truse medicale, platforme, pluguri pentru deszăpezire și drone.

Intervenție Asociația Salvatorilor 4×4 (sursa: https://www.facebook.com/rescue4x4/)

Protocolul semnat pe 26 februarie a.c. stabilește oficial un nivel de colaborare cu ISU București-Ilfov în ceea ce privește gestionarea unor evenimente excepționale care amenință viața și sănătatea populației. Tradus, asta înseamnă participarea la acțiuni de căutare-salvare și dezastre sau degajarea căilor de acces blocate, prin tractarea elementelor care împiedică deplasarea resurselor de intervenție ale pompierilor. La acestea se mai adaugă transportul de personal sau victime în sau din zonele afectate și participarea la acțiuni umanitare, în cazul în care resursele ISU nu sunt disponibile.

Asociația funcționează în baza unui sistem integrat. “Din momentul în care primim o solicitare de intervenție, se face o verificare rapidă a informațiilor și se activează incidentul. În câteva minute sunt trimise notificări către cei mai apropiați membri de cazul semnalat. Toate costurile sunt suportate integral de voluntari, iar noi ca platformă nu solicităm bani pentru acest serviciu. Serviciul este unul gratuit, realizat de voluntari”, explică pentru Libertatea, Paul Dorneanu, vicepreședintele Asociației Salvatorilor Voluntari 4×4.

Intervenție la deszăpezire

Un scenariu aplicat privind protocolul încheiat cu ISU București-Ilfov ar fi o situație de urgență pe Centura Capitalei: persoanele blocate în urma viscolului puternic apelează serviciul de urgență 112 iar dispeceratul ISU București-Ilfov alocă pentru gestionarea situație echipaje specifice de pompieri. În cazul în care pompierii ar întâmpina dificultăți de deplasare, membrii Asociației „Salvatorilor Voluntari 4X4” se angajează în baza parteneriatului să participe benevol, cu autovehicule off-road și echipamente specifice, pentru a sprijini misiunea de salvare.

CITEȘTE ȘI

Efectul viscolului: Vântul produce luni 24% din energia României, mai mult decât cărbunele sau gazele naturale

Prognoza meteo pentru perioada martie – mai 2018. Cum va fi vremea în următoarele trei luni

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News