După patimile suferite în zilele anterioare, culminând cu Vinerea Mare, zi în care a fost răstignit, ziua de sâmbătă este o zi de așteptare a Învierii Domnului. Astfel, Sâmbăta Mare este ultima zi din Postul Paștilor și ziua în care, după ce patimile s-au consumat, creștii așteaptă Învierea lui Iisus.
În această zi, în casele oamenilor, în paralel cu așteptarea Învierii, se pregătesc bucate și se curăță casa, scrie Alba24.ro.
Totodată, în această zi, tradiția spune că în Sâmbăta Mare trebuie să fie sacrificat mielul și se găsesc bucate tradiționale. În această zi nu se doarme, ci se pun la punct ultimele rămșițe de dezordine din casă și se fac ultimele retușuri la hainele de Paști.
În Sâmbăta Mare, Iisus a fost coborât de pe cruce de Iosif din Arimateea, care l-a îngropat în mormânt, punând o piatră mare la intrarea lui: ”Iosif cel cu bun chip, de pe lemn luând prea curat trupul Tău, cu giulgiu curat înfăşurându-l şi cu miresme, în mormânt nou îngropându-l, l-a pus”.
Se spune că, după ce a fost îmormântat, sufletul lui Iisus s-a pogorât în iad și, se crede, că în tot acest timp, trupul lui nu a putrezit.
O preocupare mare a zilei din Sâmbăta Mare este pregătirea hainelor pentru săbători. Tradiițiile arată este bine ca slujba din noaptea Învinere să prindă oamenii în haine noi: femeile trebuie să poarte cămăşi noi, cusute într-un model special pentru această ocazie, iar bărbaţii ar trebui să poarte cel puţin o pălărie nouă.
Înaintea slujbei de Înviere, femeile au sarcina de a pregăti un coș cu mâncare, pe care îl vor duce la biserică pentru a fi sfințit. În coș se așează un prosop curat, o lumânare albă, ouă roșii, cozonac, pască, drob, zahăr, făină, ulei, doi-trei căței de usturoi și o ramură de busuioc. Toate acestea trebuie acoperite cu un prosop pe care îl au, în semn de prețuire a sărbătorii și mândrie personală.
Sâmbăta mare este ultima zi în care se pot pregăti bucate tradiționale de Paști. Oamenii trebuie să facă, totodată, și ultimele retușuri ale hainelor care vor fi purtate în seara de Înviere.
Tradiția spune că în noaptea de Sâmbăta Mare nu se doarme. Se spune că în această noapte, cerurile sunt deschise și Domnul vede înăuntrul ființelor, așa că dorințele fiecăruia sunt mai ușor de îndeplinit.
Având în vedere că sărbătoarea Învierii se apropie, Patriahul Daniel a transmis mesajul său anual în care a vorbit despre însemnătatea acestei sărbători. ”Taina morții şi Învierii Domnului nostru Iisus Hristos ne descoperă iubirea nesfârșită a Preasfintei Treimi pentru oameni”, a transmis capul Bisericii Ortodoxe Române.
FOTO: EPA
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro