Alexei Polishchuk este șeful departamentului 2 al Ministerului de Externe din Rusia, cel care se ocupă de relațiile cu țările din Comunitatea Statelor Independente, forma de organizare găsită de Moscova după dispariția URSS.
Crimeea? „Au organizat un referendum”
Diplomatul a fost citat de mai multe știri succesive, difuzate în noaptea de sâmbătă spre duminică, de către agenția oficială TASS, de la Moscova. Intervenția lui Polishchuk vine cu o zi înainte de derularea, luni, a celei de a treia runde de negocieri Rusia – Ucraina.
„Integrarea Crimeei în Rusia nu e o precondiție, e o axiomă evidentă”, a spus oficialul ministerului rus de Externe. El a explicat: „Reunificarea Crimeei și a Sevastopolului cu Rusia este absolut legitimă, democratică, definitivă și ireversibilă. Au organizat un referendum”.
„Dreptul popoarelor la autodeterminare este pecetluit de Carta ONU. Este și o chestiune de integritate teritorială a Rusiei”, a mai spus el.
Ce înseamnă „demilitarizarea Ucrainei”? „Fără arme nucleare. Și să nu aibă arme pe teritoriul lor care să amenințe Rusia”
Știrile TASS au fost elaborate pe capitole de negociere. În știrea referitoare la demilitarizarea Ucrainei, unul dintre argumentele folosite de Vladimir Putin în momentul declanșării războiului, același oficial al ministerului de externe explică ce înțelege Rusia prin această operațiune.
Întâi, TASS îl citează vorbind despre armele nucleare. „Cu atât mai mult, deținerea de arme nucleare de către Kiev este absolut exclusă”, a menționat Alexei Polishchuk.
„Rusia și-a început operațiunea militară specială tocmai pentru a împiedica Ucraina să obțină astfel de arme (n.r. nucleare). Când scopul principal al operațiunii – demilitarizarea – este atins, nu mai pot fi desfășurate arme care reprezintă chiar și o potențială amenințare pentru Rusia, pe teritoriul Ucrainei”, a spus oficialul Ministerului de Externe din Rusia.
O altă știre, de duminică dimineață, în care TASS citează surse din interiorul „unei agenții oficiale din Rusia”, spune că „Ucraina ar fi putut obține arme nucleare în câteva luni”.
„În special, s-au obținut rezultate semnificative în domeniul modelării reacțiilor nucleare în lanț, al divizării izotopilor materialelor de fisiune precum și în sfera cercetării și metalurgiei materialelor nucleare”, a precizat sursa.
Declarațiile vin după ce sâmbătă mai multe canalele de negociere diplomatice au devenit vizibile sau au fost recunoscute. Premierul israelian Naftali Bennett a vizitat Moscova, unde a avut discuții cu președintele Vladimir Putin, apoi Berlinul pentru a-l informa pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Potrivit Deutsche Welle, „Bennett este văzut de unii ca un mediator în acest moment”.
De asemenea, Kremlinul a confirmat tot sâmbătă, oficial, că „menținem anumite canale de dialog cu Statele Unite”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!