Acum, pieţele din Capitală, şi nu numai, sunt un loc aproape interzis pentru ţăranii autentici. Grupări bine organizate controlează tot ce mişcă şi nimic nu ajunge pe tarabe fără ştirea lor. Ţăranii sunt fie obligaţi să-şi vândă marfa interlopilor la preţuri de nimic, fie să plece cu ea în cârcă, acolo de unde au venit.
Poliţia ştie asta şi, ieri, a luat la periat mai multe pieţe din Capitală, în razii care i-au vizat pe mafioţii ce controlează această afacere. După ce preşedintele Băsescu îşi va pune semnătura pe document, lucrurile se vor schimba complet.
Pieţele îşi vor deschide larg uşile pentru fermierii care, dacă fac dovada că sunt producători, vor putea ocupa 40% din spaţiile existente.Pe noul atestat de producător, “buletinul de identitate” al mărfii care va ajunge pe taraba ţăranului, avizat de primarul comunei unde locuieşte fermierul, vor fi trecute suprafaţa terenului cultivat, efectivul de animale şi denumirea produselor.
Un element de noutate adus de lege este carnetul de producător fără de care marfa nu poate ajunge pe tarabă, un act care se presupune că va da o lovitură grea mafiei pieţelor. Unul dintre miile de ţărani care sunt nevoiţi să suporte atacurile mafioţilor e Dumitru Stan (66 de ani) din Cornetu, Ilfov. Din 2002 îşi vinde în Piaţa Rahova din Bucureşti zarzavaturile şi legumele cultivate în curte.
“Mafia ţiganilor controlează tot. Ţăranii nu au acces la tarabe, sunt obligaţi să-şi vândă marfa la poarta pieţei, la nici jumătate de preţ. Altfel sunt scuipaţi, înjuraţi. Da, o lege a pieţelor e excelentă. Am marfa, iau legal atestatul şi la fel carnetul de comercializare. Atunci, ţiganii o să plece”, ne-a spus fermierul, exasperat de modul în care grupările interlope stăpânesc pieţele în care cu greu un producător ca el îşi face loc.

Cum fură angrosiştii de legume-fructe

Poliţiştii de la “Fraude” din Poliţia Ilfov au făcut, ieri, zeci de percheziţii la mai multe persoane acuzate că au înşelat statul în urma unor importuri de legume-fructe. Anchetatorii vorbesc despre 5.000 de tone de legume şi fructe cumpărate din state ale Europei.
Deşi marfa era luată cu preţuri între 10.000 şi 20.000 de euro pentru fiecare TIR, comercianţii prezentau poliţiştilor, la intrarea în ţară, facturi pe care erau scrise valori mult mai mici.
Ulterior, transportul era trecut prin firme-fantomă, obţinându-se astfel un profit prin ilegalităţi cu TVA. Cu banii în buzunare, evazioniştii vindeau apoi, legal, legumele şi fructele la magazine. Prejudiciul creat doar în prima parte a acestui an este de două milioane de euro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News