Măsura îi va permite primarului London Breed și altor oficiali ai orașului să mobilizeze resurse și personal pentru a face față epidemiei.
San Francisco a raportat primul caz pe 3 iunie, iar numărul infecțiilor a crescut rapid, ceea ce a provocat îngrijorare în rândul oficialilor din domeniul sănătății, care încearcă încă să gestioneze pandemia COVID-19.
Primarul London Breed a spus că, până joi, oraşul a înregistrat 281 de persoane infectate cu variola maimuței. Oficialii din domeniul sănătății anticipează că această cifră va crește în următoarele zile și săptămâni.
Evoluţia rapidă a epidemiei în San Francisco vine pe fondul lipsei de vaccinuri. Până în prezent, oficialii orașului au declarat că au primit aproximativ 8.200 de doze de vaccin Jynneos, care este destinat să prevină variola maimuței și variola la adulți.
„Vrem să avem flexibilitatea de a ne putea folosi resursele pentru a servi cât mai bine publicul și a proteja sănătatea”, a declarat joi Susan Philip, ofițerul de sănătate din San Francisco.
„Dorim, de asemenea, să ne afirmăm angajamentul față de sănătatea comunităților LGBTQ din San Francisco, așa cum am făcut întotdeauna în mod istoric ca oraș”, a adăugat ea, referindu-se la populația cea mai afectată de această boală până în prezent.
Philip a subliniat că nu intenționează să solicite închideri sau restricții, spre deosebire de ordinele de sănătate emise de-a lungul pandemiei COVID-19.
„Poate mai îngrijorătoare decât numărul de infecții a fost traiectoria, care continuă să crească, deoarece știm că există mai multe cazuri care nu au fost încă diagnosticate”, a spus Susan Philip.
„Dacă ar exista o altă comunitate care a fost afectată în mod disproporționat de variola maimuței în modul în care a fost afectată comunitatea homosexuală, întreaga țară ar fi revoltată”, a declarat primarul Breed. Primarul a mai spus că starea de urgență locală „ne va permite să continuăm să îi sprijinim pe cei mai expuși la risc, pregătindu-ne în același timp mai bine pentru ceea ce va urma”.
Având în vedere numărul actual de cazuri, San Francisco și Los Angeles reprezintă cele mai îngrijorătoare focare ale epidemiei de variolă a maimuței din California, care, la 21 iulie, a înregistrat al doilea cel mai mare număr de cazuri raportate din țară, după New York, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. În prezent, cele două orașe sunt „la egalitate”, cu aproximativ același număr de infecții, potrivit lui Philip.
Până în prezent, în România au fost confirmate 20 cazuri de variola maimuţei, majoritatea în București.