Alesul susţine că aceste tipuri de răcoritoare produc dependenţă şi conţin substanţe cu efecte nocive asupra sănătăţii consumatorilor, de la obezitate până la carii dentare şi afecţiuni hepatice.
“Am luat această decizie în urma studiilor efectuate de specialiştii în nutriţie şi de către medicii pediatri. Sucurile bogate în cofeină produc dependenţă şi sunt asociate cu apariţia ADHD, cu tulburări ale somnului, cu lipsa puterii de concentrare şi compromit sănătatea oaselor”, ne-a declarat deputatul, care propune ca acestea să fie interzise spre vânzare minorilor nu numai în unităţile de învăţământ, dar şi pe o rază de 200 de metri în jurul şcolilor.
Dacă legea va fi votată, atunci cei care încalcă prevederile ei vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 500 de lei sau le poate fi închisă afacerea.
Cere modificarea etichetelor
În plus, în acelaşi proiect, Ninel Peia propune ca producătorii să fie obligaţi să scrie pe eticheta băuturii ce substanţe conţine aceasta şi ce efecte are asupra organismului. Totodată, publicitatea la aceste produse trebuie să includă şi efectele asupra sănătăţii.
Dacă vor încălca legea, producătorii vor risca amenzi de până la 100.000 de lei. Contactaţi telefonic, reprezentanţii companiilor producătoare de băuturi carbogazoase nu au dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro