Dacă media europeană pentru sănătate a fost de 7,1% din PIB, în cazul României, noi nu am avut decât 4 procente. Nu am depășit decât Letonia (3,7% din PIB) şi Cipru (2,6% din PIB). De cealaltă parte, în vârful clasamentului, se află Danemarca cu 8,6%, Franţa cu 8,1% şi Austria cu 8%.

La capitolul educație, avem un procent de 3,7% din PIB , în condițiile în care media europeană este de 4,7%. Aici nu suntem mai sus decât de Bulgaria (3,4%) şi Irlanda (3,3%). Țările nordice sunt cele care au alocat cea mai mare parte din PIB pentru educație, astfel că, Danemarca a dat 6,9% din PIB, Suedia – 6,6% şi Finlanda – 6,1%.

Alături de acestea, la vârf, se află și  Belgia (6,4%) şi Cipru (6%).Țările baltice au dat și ele mult peste noi. Iar aici avem Estonia cu 5,9%, Letonia – 5,5% şi Lituania – 5,2%. În plus, Slovenia a alocat 5,6% şi Polonia 5%.

Nu colectăm destul

România se află pe penultimul loc în UE ca şi bani alocaţi de stat, cu doar 34% din PIB, pentru că nu reuşeşte să încaseze decât venituri relativ reduse, în pofida faptului că a mers înainte pe calea scăderii fiscalităţii.

„Una peste alta, nu colectăm nici pe departe destui bani pentru a avea ce cheltui, chiar şi la un deficit bugetar aflat la limita permisă de 3% din PIB ( aceasta este cifra Eurostat pentru 2016)”, potrivit cursdeguvernare.ro.

Ca o comparație, Lituania are cheltuieli de 34,2% din PIB, dar alocă 5,8% din PIB pentru sănătate şi 5,2% pentru educaţie, cu toate că alocă un procentaj similar pentru protecţia socială (11,2% din PIB ei şi 11,6% din PIB noi). Dar la protecţie socială ei alocă pentru persoanele în vârstă 5,9% din PIB şi noi 8,4% din PIB.

Cu 72% din banii acestui sector bugetar destinaţi doar pentru pensii, suntem cu mult peste media de 53% a UE şi depăşiţi, semnificativ, doar de greci (77%) şi bulgari (75%).

În schimb, Germania alocă doar 48% din banii destinaţi protecţiei sociale pentru pensii, în timp ce  Franţa 55%, Ungaria 50% sau Polonia 54%.


Citește și:

Editorial de Claudiu Săftoiu. Hoția defăimează România – ”delictul de țară” deja legiferat

 
 

Urmărește-ne pe Google News