Lucian Blaj (Bucuresti): In conditiile in care o asociatie de locatari n-a fost inca transformata in asociatie de proprietari, se poate mentine in functie un administrator neatestat?
O astfel de situatie atrage o dubla sanctionare din partea Primariei sectorului pe raza caruia se afla asociatia cu pricina. Neobtinerea personalitatii juridice atrage sanctiuni contraventionale pentru presedinte, membrii comitetului executiv si membrii comisiei de cenzori, amenda fiind de 700 – 1500 lei noi. O alta amenda substantiala (2500 lei noi) este primita de catre presedinte, in atributiile caruia intra angajarea administratorului.
Marin Dobre (Bucuresti): As dori sa stiu daca o datorie catre asociatia de proprietari se poate prescrie ori stingerea obligatiei se face numai prin achitarea ei? Se poate tine cont de faptul ca datornicul este un fost presedinte al comitetului executiv?
Datoria oricarui membru al asociatiei nu poate fi stinsa decat prin achitarea ei, daca nu cumva adunarea generala hotaraste fie anularea, fie diminuarea acestei datorii atunci cand situatia concreta impune acest lucru. Practic, in astfel de situatii, cei care trebuie sa acopere datoria sunt vecinii datornicului. Or, asociatiile de proprietari nu sunt organizatii de binefacere, fiecare in parte avand obligatia de a acoperi serviciile de care a beneficiat.
Carmen Miron (Bucuresti): Lucrarea de inlocuire a retelei interioare de alimentare cu agent termic si apa calda menajera s-a impus ca o necesitate din cauza corodarii, astfel ca ea a fost esalonata pe parcursul a trei ani si incredintata firmei care ne-a facilitat plata in rate plus discount de 15%. Ca atare, scrisoarea lui Onica Nastase comentata de catre dv. apare a fi cel putin eronata, daca nu un repros facut cu rea-intentie.
Desigur, sunt lucrari absolut necesare printre care se numara si reteaua interioara de alimentare cu agent termic si apa calda menajera. Credem insa ca o astfel de lucrare de anvergura, costisitoare trebuie sa se bazeze pe un referat de necesitate, realizat prin expertiza de specialitate si durata de serviciu stabilita de catre constructor. Apoi, fiind vorba de contributii consistente, se impune crearea din timp a unui fond special.
Raspunde problemelor dumneavoastra specialistul nostru, Eugen Eftimiu