”Fratele meu a fost preot ortodox în Germania și a avut emisiuni religioase la postul de radio Europa Liberă. La un moment dat îmi povestește: Măi, nu credeam să ajung să fiu servit la masă de o Regină. Era vorba despre Regina Ana… Cu ocazia pomenirii Zilei Eroilor Nemului, undeva pe la sfârșitul anilor 70, fratele meu a fost invitat la masă de Regele Mihai, la reședința din Versoix.  Aici, familia regală nu avea servitori, ei au fost săraci, iar Regina Ana a servit la masă”, își amintește preotul Sandu Mehedințu despre fratele său, teologul Viorel Mehedințu.

Trec anii, Sandu intră în colimatorul Securității pentru că fratele său vorbea la Europa Liberă, dar vine Revoluția din 1989 și, după ciocnirile cu regimul Iliescu, Regele Mihai reușește să revină în țară.

Regele, întâmpinat cu o cruce din sticlă trimisă de românii din SUA

De fiecare dată printre cei care l-au întâmpinat cu entuziasm s-a aflat și preotul Sandu Mehedințu, cu o cruce din sticlă primită de la românii stabiliți în Statele Unite. Până la urmă, crucea a fost făcută cadou Regelui, iar Sandu a primit altă cruce, identică, de la româno-americani. Sandu Mehedințu avea și un tablou al Regelui în biserică și îl pomenea ca șef de stat, lucru nu tocmai pe gustul clasei politice, care a luat puterea imediat după 1989.

Replica crucii americane pe care a primit-o Regele cadou de la părintele Sandi (Sandu) Mehedințu

La un moment dat, Regele face o vizită la Mănăstirea Comana, la începutul anilor 2000. Printre cei care îl însoțeau se afla și preotul Sandu Mehedințu. ”Era după o inundație, pentru că se pregăteau ajutoare sinistraților, din partea Casei Regale.  Da… și era Delta Neajlovului acolo, lângă Pădurea Comana, la izvorul Fântâna cu Nuci și am coborât la apă jos, că era făcut un podeț printre stuf, pe apă, până mai în mijloc, unde era o construcție din scânduri, și acolo era o masă rotunda și acoperită unde se ducea de multe ori Ceaușescu și mânca. Și i-am spus Regelui, mergând i-am povestit și i-am zis că aici venea Ceaușescu și a spus știu, știu, el fusese informat că acolo venea fostul președinte și lua masa cu suita lui – și mai vâna. Așa că nu numai fratele meu a luat masa cu Familia Regală, ci și eu, lângă Mănăstirea Comana, am cinat cu Regele în locul de vânătoare al lui Ceaușescu. Era de față și Ana Blandiana, puteți să o întrebați și pe ea, că a stat mai mult cu Regina…”

Cantonul pădurarilor din pădurea Comana, frecventat de Ion Dolănescu

Atât a rămas din foișorul lui Ceaușescu

Mehedințu a fost uimit cu câtă modestie și demnitate se purta Regele, o persoană extrem de bine informată, dar care nu făcea caz de acest lucru față de cei din jurul său, indiferent cine ar fi fost. Relația preotului cu Familia Regală s-a răcit în timp, odată cu izolarea Regelui din cauza bolii. Pădurea Comana a devenit rezervație, iar foișorul lui Ceaușescu a dispărut.

Trebuie menționat că actuala rezervație Comana, cu celebrul bujor sălbatic protejat de lege, a fost o atracție deosebită în anii 1970 – 1980. ”Era acolo un canton de pădurari și se mai făceau acolo grătare și petreceri, se mai trăgea cu arma… Era un loc foarte iubit și frecventat de Ion Dolănescu…”, își amintește Sandu Mehedințu.


Citeşte şi:

Școala din spital. Copiii cu cancer învață în salon cu profesori care vin la patul lor și au o sală de joacă, locul lor de siguranță

 
 

Urmărește-ne pe Google News