Alpinistul a dispărut când avea vârsta de 22 de ani, împreună cu prietenul său, George Mallory, în iunie 1924, în timp ce încercau să escaladeze Everestul.

Piciorul lui Irvine, care încă se afla în gheată, și era acoperit de șoseta cu inițialele sale, a fost descoperit pe ghețarul Central „Rongbuk”, sub fața nordică a muntelui.

Rămășițele au fost identificate grație șosetelor cu inițialele alpinistului, „A.C. Irvine”.

Familia alpinistului este „copleșită” de descoperire

O echipă mică, trimisă de National Geographic și condusă de regizorul și alpinistul Jimmy Chin, alături de Erich Roepke și Mark Fisher, a făcut descoperirea recent, conform revistei. Rămășițele se află acum în posesia Asociației de Alpinism din Tibetul Chinez. Acesta este și organismul care eliberează permisele pentru escaladarea versantului nordic al Everestului.

Descoperirea a fost raportată Societății Regale de Geografie, care a organizat expediția inițială a lui Mallory și Irvine, împreună cu Alpine Club. Familia lui Irvine, inclusiv nepoata sa cea mare și biografa sa, Julie Summers, s-a oferit voluntară să compare rezultatele testelor ADN cu rămășițele pentru a confirma că aparțin lui Irvine.

„Este remarcabil că această descoperire a fost făcută în anul centenarului dispariției lui Sandy. Am trăit cu această poveste de când aveam 7 ani, când tatăl meu ne-a povestit despre misterul unchiului Sandy pe Everest”, a spus nepoata alpinistului.

Julie Summers a continuat: „Când Jimmy mi-a spus că a văzut numele A.C. Irvine pe eticheta de pe ciorapul din interiorul cizmei, m-am emoționat până la lacrimi. A fost și va rămâne un moment extraordinar și emoționant”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Irvine, posibil primul om care a ajuns pe vârful Everest

Unii experți cred că Mallory și Irvine ar fi putut atinge vârful înainte de a pieri, fiind văzuți ultima dată la aproximativ 250 de metri de vârf.

Autorul Mark Synnott a speculat în cartea sa din 2021 că alpiniștii chinezi ar fi găsit cadavrul și camera lui Irvine și ar fi îndepărtat dovezile. Cei doi transportau un aparat foto Kodak Vest Pocket, care nu a fost găsit niciodată și care ar fi putut conține dovezi esențiale.

Cadavrul prietenului lui Irvine, alături de care a dispărut, a fost găsit în 1999, la doar 2.000 de metri de vârful Everest, având o frânghie în jurul taliei și leziuni care sugerează că el și Irvine au căzut în timp ce erau legați cu frânghia.

Urmărește-ne pe Google News