Situația infecției cu virusul West Nile este monitorizată anual de către specialiștii de la Centrul Național de Supravegehere și Control al Bolilor Transmisibie (CNSCBT) pe toată durata sezonului de îmbolnăviri . În sezonul 2018, supravegherea a început în mai și se încheie odată cu dispariția îmbolnăvirilor, de regulă spre sfârșitul lunii noiembrie.

Pe toată durata supravegherii cazurilor de infecție cu virusul West Nile, donatorii sunt trestați suplimentar pentru acest virus.

”Testăm suplimentar donatorii pentru virusul West Nile. Testele debutează odată cu apariția acestor cazuri. De fapt, pe toată durata supravegherii infecției cu virusul West Nile de către autoritățile sanitare, sângele donat la Centrul de Transfuzii din Capitală este testat suplimentar pentru virusul West Nile, a declarant pentru Libertatea directoarea unității medicale, dr  Doina Goşa.

Donatorii completează un chestionar prin care informează dacă au avut înțepături de țânțari în ultimele zile sau dacă au fost în locuri unde există mulţi ţânţari, cum ar fi parcuri sau lacuri, a mai spus directorul.

Cei care au virusul nu mai pot dona, iar sângele lor este respins de la prelucrare în vederea realizării trasfuziilor.

Potrivit doctoriței Goșa, la începutul recoltării se prelevează de la donator probe de sânge care sunt analizate pe două axe: imuno-hematologie și depistare agenți sau boli transmisibile prin sânge, cum ar fi: HIV/SIDA, hepatita B, hepatita C, sifilis, Infecţia cu HTLV (virusul leucemiei cu celule T a adultului) și nivel ALT (nivelul ALT este frecvent măsurată ca parte a unui test ce vizează funcția hepatică). Suplimentar, vara sunt realizate și teste pentru depistarea infecției cu virurul West Nile, a mai spus directorul Centrului de Trasfuzie București.

Dacă prin aceste teste se detectează vreo anomalie, punga de sânge respectivă este marcată ca fiind non-conformă, iar donatorul este înștiințat despre aceasta (corespondența are  caracter confidențial)

În intervalul 2 mai-8 august au fost înregistrate 23 cazuri de infecție cu virusul West Nile și un deces, față de perioada similară din 2017 când au fost șase cazuri, cu două decese.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News