În paralel, reprezentanții guvernamentali au promis rediscutarea noii legislații privind salarizarea. Se urmărește eliminarea situațiilor generate de obligativitatea încadrării în procentul de 30% pe ordonator principal de credite, care a condus la situații paradoxale, în care sporurile acordate angajaților din spitalele de importanță națională sau cele cu largă adresabilitate sunt mai mici decât în spitalele de mici dimensiuni”, precizează, într-un comunicat,  Consiliul Național al Federației SANITAS din România.

Membrii Consiliului Național al Federației SANITAS din România au dezbătut  problemele apărute în instituțiile sanitare și de asistență socială din toată țara în urma aplicării, de la 1 martie 2018, a noului sistem de salarizare.

În același timp, în vineri dimineață, reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Ministerului Finanțelor și cei ai Ministerului Muncii au invitat conducerea Federației SANITAS la o discuție privind soluțiile care ar putea fi aplicate în perioada imediat următoare, pentru a evita pierderile de venituri salariale care amenință mai multe categorii de angajați din sistem.

Potrivit SANITAS, decidenții guvernamentali s-au angajat să definească, în regim de urgență, un mecanism legal prin care unitățile sanitare vor putea să utilizeze sume provenite din venituri proprii, pentru acoperirea necesarului financiar care să permită acordarea salariilor și sporurilor în cazul acelor categorii de salariați aflate în situația de a pierde venituri în urma aplicării Legii 153/2017 și HG 153/2018.

În aceste condiții, membrii Consiliului Național SANITAS au hotărât ca până joi, 19 aprilie 2018, să reia discuțiile cu managerii unităților sanitare, cu autoritățile locale și cu toate instituțiile implicate în finanțarea sistemului sanitar, pentru punerea în practică a soluției oferite de partea guvernamentală.

În paralel, liderii SANITAS vor colecta documente doveditoare (fluturași de salariu) în baza cărora să se poată face o analiză clară și completă a diferențelor de salarizare înregistrate în luna martie 2018, comparativ cu februarie 2018, pe categorii profesionale, de nivel de pregătire și de unități angajatoare.

”Membrii Consiliului Național au luat aceste decizii, conștienți fiind de toate nemulțumirile acumulate în sistemul de sănătate și asistență socială, de așteptările membrilor noștri de sindicat, dar și de faptul că, până la primirea salariilor corespunzătoare lunii martie 2018, impactul aplicării noului sistem de salarizare nu poate fi evaluat în toată dimensiunea sa. Considerăm că în data de 19 aprilie vom avea la dispoziție informațiile necesare pentru a lua o decizie argumentată referitoare la reacțiile sindicale următoare”, anunță Consiliul Național al SANITAS.

Ministrul Sănătății: Din 1 martie 2018, medicii și asistenții medicali beneficiază de salarizare la nivelul anului 2022

În urma aplicării legi salarizării, începând cu data de 1 martie 2018, medicii și asistenții medicali beneficiază de salarizare la nivelul anului 2022, iar veniturile acestora s-au mărit considerabil. O parte a personalului din sistemul sanitar pentru care salariile vor crește gradual până la nivelul anului 2022, a înregistrat scăderi de salarii în urma aplicării legii salarizării, care prevede că sporurile acordate nu pot depași 30% din bugetul de salarii la ordonatorul principal de credite și nivelul de maxim 85% pentru fiecare angajat din sistem.

De aceea, Ministerul Sănătății a emis o circulară către direcțiile de sănătate publică, prin care acestea au fost mandatate să transmită tuturor unităților sanitare din țară că pot să acorde stimulente din venituri proprii, conform prevederilor Legii 95/2006, pentru personalul al cărui venit calculat pentru luna martie 2018 se situează sub venitul lunii februarie al acestui an.

“Este o soluție de moment, astfel încât, respectând legea în vigoare, luna aceasta  să nu existe personal în sistemul sanitar care să aibă venituri diminuate față de luna trecută”, susține Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

O soluție pe termen lung pentru echilibrarea veniturilor din sistemul de sănătate și eliminarea situațiilor în care veniturile anumitor categorii de personal se situează sub nivelul celor din luna februarie 2018, va fi identificată dupa obținerea unei  situații exacte a salariilor acordate pentru luna martie în toate unitățile sanitare.

Am stabilit astăzi cu reprezentanții sindicatelor din sănătate că vom analiza împreună soluțiile. Voi relua unele propuneri pe care le-am expus și acum o luna, dar au fost respinse atunci. Astăzi am înțeles că liderii sindicali le iau în calcul ca posibilă variantă de rezolvare a situației. Cel mai important lucru este  ca problemele legate de salarizarea din sănătate să fie rezolvate.”, adaugă ministrul Sănătății.

 
 

Urmărește-ne pe Google News