UPDATE 1 noiembrie, 12:00. Federaţia Sanitas suspendă greva generală din spitale, au declarat pentru News.ro surse sindicale. Potrivit acestora, decizia a fost luată ca urmare a promisiunilor că majorările salariale vor trece de Parlament săptămâna viitoare.
UPDATE 1 noiembrie: Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, marţi dimineaţă, că greva generală continuă în toate spitalele. Acesta a precizat că reprezentanţii Federaţiei se află la Parlament pentru a susţine amendamentele la Legea de adoptare a OUG 20/2016.
Este vorba despre majorările salariale votate luni seară de deputaţii din Comisiile de muncă şi buget, conform News.ro.
„Greva generală continuă în toate spitalele, aşa cum a fost şi ieri. La această oră suntem deja în Parlament pentru a susţine amendamentele care prevăd majorări salariale, pe care le-au votat deputaţii din comisiile de buget-finanţe şi muncă”, a declarat Marius Sepi, pentru News.ro.
Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Floreasca din Capitală, membri ai Sindicatului Sanitas, s-au adunat, marţi dimineaţă, în faţa unităţii sanitare, purtând pancarte pe care scrie: „Spunem Stop umilirii cadrelor medicale!”.
„După prima zi de greva generală organizată de Federaţia Sanitas în unităţile sanitare din toate judeţele ţării, astăzi seară (luni, n.r.) au apărut premise favorabile: în şedinţa reunită a Comisiilor de muncă si de buget din Camera Deputaţilor amendamentele noastre la OUG 20/2016 au fost aprobate”, arată reprezentanţii Sanitas.
Ei precizează că cererile Federaţiei pot deveni realitate.
„Astfel, introducerea categoriilor omise din OUG 20/2016 în grilele noului document legislativ (personalul TESA, angajaţii din DSP-uri etc), calcularea sporurilor la salariul din 2016 pentru tot personalul medico-sanitar, echilibrarea veniturilor salariaţilor din clinic şi neclinic, introducerea grilelor de salarizare la nivelul spitalelor neclinice pentru lucrătorii din asistenta socială etc, pot deveni realitate”, susţin reprezentanţii Federaţiei Sanitas într-un comunicat.
Sindicaliştii mai spun că deputaţii nu au putut întoarce spatele celor 400.000 de salariaţi, deşi reprezentanţii Executivului au susţinut că amendarea ordonanţei este inoportună, iar greva generală este ilegală.
„Urmează ca mâine, 1 noiembrie, plenul Camerei Deputaţilor să adopte toate amendamentele noastre. La şedinţa Comisiilor de astăzi reprezentanţii guvernului au susţinut în continuare că amendarea OUG este inoportună şi că greva noastră este ilegală. Aceştia au fost susţinuţi de o parte din deputaţi, care s-au si retras din sala de şedinţă. Din fericire, cvorumul a putut fi asigurat şi în lipsa lor, iar amendamentele au putut fi aprobate prin votul deputaţilor rămaşi în sală, deputaţi care nu au putut întoarce spatele celor 400.000 de salariaţi şi familiilor acestora, precum şi pacienţilor care aşteaptă cu răbdare încheierea protestelor şi îmbunătăţirea condiţiilor din sistemul sanitar public de stat”, arată reprezentanţii Sanitas.
Ei menţionează că până la votul final din plenul Camerei Deputaţilor, „vot care asigură realizarea dezideratelor Federaţiei Sanitas”, greva generală continuă.
„Greva generală va continua şi facem un apel către toţi colegii să nu se lase intimidaţi şi să nu uite că «Împreună suntem mai puternici!»”, au transmis reprezentanţii Sanitas, într-un comunicat anterior.
Ministerul Sănătăţii se va adresa instanţei pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei declanşate luni de cadrele medicale afiliate Federaţiei Sanitas, a anunţat Guvernul, care precizează că este încă în derulare un contract colectiv de muncă până la 31 decembrie 2016, iar, potrivit legii, pe durata existenţei acestuia nu poate fi declanşat un conflict colectiv de muncă.
Guvernul spune că înţelege importanţa şi urgenţa revendicărilor Sanitas şi „rămâne deschis dialogului constructiv pentru a găsi soluţii responsabile şi sustenabile bugetar, în beneficiul personalului din sistemul de sănătate”, dar consideră că este nevoie de responsabilitate în promovarea politicilor salariale din sectorul bugetar, mai ales în contextul în care Parlamentul urmează să dezbată amendamentele privind modificarea OUG 20/2016, ce vizează creşteri salariale pentru mai multe sectoare de activitate, cu un impact bugetar anual de aproximativ două miliarde de lei.
Aproape 82.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat, luni, în grevă generală, potrivit sindicaliştilor, în condiţiile în care nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării unitare. Liderii sindicali susţin că, în perioada grevei generale, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale.