UPDATE ora 14:30. În jurul orei 14:00, sindicaliștii Sanitas au început să părăsească Piața Victoriei. La aceeași oră, o delegație a protestatarilor discuta cu vicepremierul Viorel Ştefan şi cu secretarul general al Guvernului, Andreea Lambru, transmite Agerpres.
În Piaţa Victoriei din Capitală au protestat aproximativ 10.000 de sindicalişti din Sănătate, afişând bannere cu mesaje precum „Dacă nu ne măriţi sporul, hai să mirosiţi formolul”, „Egalitate pentru toţi”, „Dreptate pentru TESA” şi „Legea voastră unitară dezbină întreaga ţară”.
UPDATE ora 11:55. O infirmieră de 42 de ani din București a leșinat din cauza căldurii și a fost preluată de o ambulanță, pentru a i se acorda îngrijiri medicale.
UPDATE ora 10:50. Mii de oameni se află la această oră în Piața Victoriei, unde la ora 11:0 va începe mitingul. În București au venit angajați din mai multe județe ale țării, pentru a-și arăta nemulțumirea față de modul în care decurg negocierile la Guvern și acuză Executivul că vrea să-i excludă de la masa tratativelor.
”Promisiunile neonorate ale Guvernului scot sănătatea și asistența socială în stradă. Sanitas a amânat, până în acest moment, formele radicale de protest, crezând în bunele intenții ale guvernanților și sperând că la masa negocierilor vom putea, împreună, să găsim o modalitate echitabilă de a apăra drepturile membrilor noștri. Este, poate singura noastră vină , pe care o vom corecta începând din această săptămână cu un miting în 26 aprilie, urmat cu o grevă de avertisment în 7 mai și grevă generală în 11 mai ”, explică acțiunile de protest, conducerea operativă a Sanitas.
”Aproximativ 10.000 de oameni din toate zonele țării sunt așteptați la protestul de joi. Acești angajați nu întrerup munca, ci vin în timpul lor liber. Deja multe autocare au pornit spre București. Mitingul începe la ora 11.00 și se încheie la ora 14.00”, explică pentru Libertatea, primvicepreședintele Sanitas, Iulian Pope.
În ultimele zile, Sanitas și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care decurg negocierile la Guvern și acuză Executivul că vrea să-i excludă de la masa tratativelor.
Federația Sanitas cere modificarea Legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament; creșteri salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență social, dar și negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.
Sanitas a atras atenția, recent, că sub masca rezolvării problemelor din sănătate Executivul încalcă legea și elemente elementare ale dialogului social, având de-a face cu o tergiversare nepermisă a stării de confuzie și de nemulțumire.
::placeholdeR–>
De asemenea, Federația Sanitas se declară surprinsă de intenția excluderii reprezentanților sindicatelor din discuțiile ce vor urma, privind aplicarea legislației salarizării.
”Atragem atenția, domnilor guvernanți, că această decizie este nu numai una care pune în pericol dialogul social pe termen mediu și lung; este și i încălcare a legii”, mai spune Sanitas.
Potrivit organizației, potrivit Legii 153/2017, ”Procentul concret al sporului prevăzut se aprobă trimestrial de comitetul director, după consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau a reprezentanţilor angajaţilor.”
De asemenea, Nominalizarea personalului care beneficiază de spor pe locuri de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare se stabilesc de ordonatorul de credite, cu consultarea sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor afiliate la o federaţie reprezentativă pe grup de unităţi/sector sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, în limita prevederilor din prezentul regulament-cadru.
În plus, sporurile prevăzute în anexele la regulamentul-cadru se acordă cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal aprobate prin bugetul anual de venituri şi cheltuieli, cu avizul sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor afiliate la o federaţie reprezentativă pe grup de unităţi/sector sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.”
”Întâlnirea din 23 aprilie, dintre premierul României, miniștrii Sorina Pintea, Olguța Vasilescu, Eugen Teodorovici și managerii spitalelor din România a fost una dezamăgitoare pentru situația angajaților din sănătate. Rezultatul acestei discuții trebuia să fie un set de soluții pentru rezolvarea inechităților generate de aplicarea Legii 153/2017 și a noului Regulament de sporuri. Aflăm, cu indignare, că decidenții au hotărât constituirea unor gruprui de lucru care să găsească, în perioada următoare, aceste soluții; adică avem de-a face cu o tergiversare nepermisă a stării de confuzie și de nemulțumire deja existente în sistemul sanitar”, explică grupul operativ Sanitas.
Citește și: Trei tone de monede adunate într-o cutie în Timișoara, pentru copiii bolnavi/FOTO