Se pare că alocarea acestei sume pentru reconstrucția portului ucrainean a redus bugetul orașului Sankt Petersburg pentru curățarea gheții și a zăpezii, ceea ce face ca străzile celui de-al doilea oraș ca mărime din Rusia – deja renumit pentru stratul înșelător de zăpadă și gheață din fiecare iarnă – să fie deosebit de periculoase pentru locuitori.

Compania Center, deținută de autoritățile locale, a fost obligată în iunie să plătească 300.000 de ruble (4.836 de dolari) unei femei care și-a rupt piciorul alunecând pe o stradă înghețată, de care compania era responsabilă și pe care trebuia să o mențină fără gheață, a precizat Rotonda.

Center a depus un apel la un tribunal local la începutul acestei luni pentru a reduce suma de despăgubire.

În apelul său, Center și-a dezvăluit cheltuielile, care au inclus peste 100 de milioane de ruble pentru „lucrări de reconstrucție și restaurare” în Mariupolul ocupat de trupele ruse.

„Banii trimiși de la bugetul din Sankt Petersburg către Center pentru curățarea (orașului) au fost cheltuiți (în schimb) în Mariupol”, a afirmat Boris Vișnevski, deputat al opoziției din oraș.

„Și asta doar în prima jumătate a anului. Ar putea foarte bine să fi fost cheltuiți în continuare și în a doua jumătate. Așa că nu vă mirați de ce orașul este curățat atât de prost. Banii s-au dus spre Mariupol”, a scris Vișnevski pe canalul său de Telegram.

Guvernatorul din Sankt Petersburg, Alexander Beglov, s-a confruntat în repetate rânduri cu critici pentru starea străzilor orașului pe timp de iarnă.

La începutul acestui an, Beglov a anunțat că Sankt Petersburg va forma un parteneriat de „oraș înfrățit” cu Mariupolul, pe care Rusia l-a cucerit în luna mai, după luni întregi de asediu căruia i s-a opus rezistența crâncenă a luptătorilor de la combinatul Azovstal.

În septembrie, viceguvernatorul din Sankt Petersburg, Nikolai Linchenko, a promis că niciun ban din bugetul orașului nu va fi alocat pentru „restaurarea Mariupolului și pentru ajutorul umanitar acordat locuitorilor săi”.

În acea lună, Rusia a anexat Mariupolul, în urma unor referendumuri larg contestate în patru regiuni ucrainene parțial ocupate (Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson).

Marți, 13 decembrie, șeful regiunii Herson din sudul Ucrainei, Vladimir Saldo, instalat de Moscova, a anunțat lucrări majore de construcție în teritoriul ocupat de Rusia.

„Vom încerca să concurăm cu Mariupolul într-un mod pozitiv: care dintre noi va construi mai repede noi cartiere, școli, grădinițe și drumuri, spre exemplu”, a afirmat Saldo.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News