Oficialii francezi s-au repezit să avertizeze compania farmaceutică Sanofi că ar fi ”inacceptabil” ca o țară, oricare dintre ele, să aibă acces preferențial la vaccinul pentru COVID-19, semn al unor îngrijorări tot mai mari cu privire la disponibilitatea acestei eventuale soluții împotriva bolii pentru toți cetățenii planetei, notează Financial Times.

Scandalul din Franța a izbucnit după ce Paul Hudson, CEO-ul companiei, a declarat pentru Bloomberg News că SUA ”au dreptul la cea mai mare pre-comandă deoarece au investit în preluarea riscului”. O referire la angajamentul administrației Trump de a finanța eforturile companiei pentru dezvoltarea vaccinului.

Premierul Edouard Philippe a intervenit imediat în dezbatere, anunțând că accesul tuturor la vaccin ”nu este negociabil”.

Iar Macron, care l-a invitat pe Hudson la Palatul Elysée, săptămâna viitoare, a spus la rândul său că orice vaccin împotriva COVID-19 trebuie tratat ca ”un bun public pentru întreaga lume, și nu un subiect al legilor pieței”.

Într-un interviu acordat Financial Times, Hudson a precizat ulterior că SUA nu vor avea prioritate și că nu acesta a fost sensul declarațiilor sale. El a adăugat că Sanofi își va folosi capacitatea de producție pentru a asigura un număr cât mai mare de doze.

Serge Weinberg, președintele Consiliului de administrația al gigantului farmaceutic, a încercat la rândul său să calmeze spiritele, joi seara.

Potrivit acestuia, prioritatea la care se referea Hudson avea legătură cu dozele de vaccin produse în uzinele din SUA.

”Avem mari capacități de producție pe care le mărim și mai mult. În prezent producem 600 de milioane de doze previzionale și încercăm să ajungem la un miliard pentru ca toată lumea să fie servită în același timp”, a spus Weinberg.

Șeful Sanofi din Franța, Olivier Bogillot, a spus la rândul său că scopul este ca un vaccin să fie disponibil pentru SAU și Franța în același timp.

Dar, într-o declarație pentru BFMTV, el a avertizat că acest lucru va fi posibil doar dacă ”europenii se mișcă la fel de repede precum americanii” și a precizat că guvernul SUA a promis să cheltuiască ”mai multe sute de milioane de euro”.

Pentru Sanofi, situația este delicată. Cercetarea pentru un vaccin împotriva COVID-19 este parțial finanțată de autoritățile din SUA, dar în ultimii ani, compania cu sediul la Paris a primit credite fiscale în valoare de zeci de milioane de euro de la guvernul francez, notează BBC.

Socialiștii francezi au făcut chiar un calcul și au găsit că Sanofi a primit credite fiscale în valoare de 150 de milioane de euro pentru cercetare.

Reacția furioasă din Franța scoate la iveală tensiunile dintre țări și companiile farmaceutice, în așteptarea unui potențial vaccin. Chiar dacă un astfel de vaccin eficient va fi obținut, creșterea producției pentru asigurarea cererii va fi o provocare uriașă, au avertizat oficialii din industrie și experți în domeniu precum Bill Gates.

Într-o scrisoare deschisă trimisă chiar joi, trei lideri africani și peste 140 de lideri globali, inclusiv 50 de foști șefi de stat, au cerut ca eventualul vaccin să nu fie protejat de un patent, să fie produs la scară largă și să fie disponibil gratis oamenilor din întreaga lume.

Scandalul amintește de o altă dispută recentă, izbucnită după ce SUA ar fi încercat să cumpere compania germană CureVac, care dezvoltă la rândul ei un vaccin, potrivit BBC.

CureVac a insistat ulterior că nu a existat o astfel de tentativă oficială care să vizeze achiziționarea întregii companii sau a capacității de producție.

Urmărește-ne pe Google News