Începând de anul trecut, timp de 13 luni la rând, fiecare lună a fost declarată cea mai fierbinte de la începutul înregistrărilor, comparativ cu lunile corespunzătoare din alți ani, iar 2024 ar putea deveni cel mai călduros an înregistrat până acum, spun specialiștii.

La această situație contribuie atât schimbările climatice provocate de om, cât și fenomenul meteorologic El Nino, care duce la creșterea temperaturilor globale prin încălzirea apelor de la suprafaţa din estul Oceanului Pacific.

Temperatura medie la nivel mondial, în cele 12 luni din iunie anul trecut și până acum, a fost cea mai ridicată înregistrată pentru o astfel de perioadă, depășind cu 1,64 grade Celsius media perioadei preindustriale 1850-1900, potrivit raportului Serviciului Copernicus.

„Acum estimez că există aproximativ 95% şanse ca 2024 să depăşească 2023 şi să fie cel mai călduros an de când au început înregistrările temperaturii suprafeţei globale, la mijlocul anilor 1800”, a declarat Zeke Hausfather, cercetător ştiinţific la Berkeley Earth.

O estimare similară face și Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham al Imperial College din Londra, precizând că sunt „șanse mari” ca 2024 să depășească 2023 din punctul de vedere al temperaturilor.

„El Nino este un fenomen natural care va apărea şi dispărea mereu. Nu putem opri El Nino, dar putem opri arderea petrolului, gazului şi cărbunelui”, a afirmat Otto.

În ultimele luni, intensitatea acestui fenomen a scăzut și este așteptată formarea, la finalul anului, a fenomenului La Nina, care va aduce condiții mai reci.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News