Fiecare minut contează, când este vorba despre tratament, susţin experţii cardiologi, în urma unui studiu realizat pe o perioadă de un deceniu pe un număr de peste 12.000 de pacienţi. Iată și cel mai inovativ mod în care se poate detecta un atac de cord.
Persoanele în cazul cărora o zonă a muşchiului cardiac nu mai este funcţională din cauza suspendării aportului de sânge, aflate în şoc cardiogenic – momentul în care, brusc, inima nu mai poate pompa suficient sânge – au mai multe şanse de supravieţuire dacă beneficiază cât mai rapid de tratament specializat, au precizat oamenii de ştiinţă.
În cadrul acestui grup de pacienţi cu infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (Stemi), au fost estimate, în medie, peste trei decese la fiecare zece minute de întârziere a intervenţiei coronariane percutanate (PCI) în cadrul căreia un cateter cu balon este utilizat pentru lărgirea arterelor blocate şi restabilirea fluxului sangvin către inimă.
Studiul, publicat în European Heart Journal, a analizat date privind 12.675 de pacienţi Stemi care au fost transportaţi la spital de serviciile de ambulanţă şi trataţi cu PCI în Germania între anii 2006 şi 2015.
Oamenii de ştiinţă au subliniat că studiile realizate anterior s-au concentrat pe perioada dintre momentul în care un pacient ajunge la spital şi cel în care primeşte tratament, mai degrabă decât pe primul contact cu un medic.
Profesor Karl Heinrich Scholz, directorul Departamentului de Cardiologie de la Spitalul St. Bernward din Hildesheim a declarat că grăbirea tratamentului ar putea îmbunătăţi rezultatul final pentru pacienţi.
”Cea mai importantă descoperire a studiului nostru este faptul că pacienţii Stemi aflaţi în şoc cardiogenic au mai multe şanse de supravieţuire, dacă beneficiază rapid de intervenţia coronariană percutanată. În cadrul acest grup cu risc ridicat, fiecare întârziere de zece minute a tratamentului a fost acompaniată de 3,3 decese adiţionale, iar această întârziere a tratamentului asociată cu creşterea mortalităţii a fost de zece ori mai mare în comparaţie cu pacienţii Stemi care s-au prezentat în condiţii mai stabile”, a explicat Scholz.
”Acest lucru înseamnă că, în special în cazul pacienţilor aflaţi în şoc şi al celor în stop cardiac, sunt necesare eforturi maxime pentru îmbunătăţirea proceselor de îngrijire pentru scurtarea timpului până la tratament şi îmbunătăţirea rezultatului final în cazul lor”, a adăugat el.
Profesor Sir Nilesh Samani, director medical în cadrul British Heart Foundation, a făcut apel la sistemele de sănătate pentru a revizui modul în care sunt trataţi pacienţii pentru a se asigura că acest lucru se petrece rapid. ”Acest nou studiu ne indică foarte clar faptul că fiecare minut contează când vine vorba despre tratarea pacienţilor în stop cardiac. Cu cât îi putem diagnostica mai repede şi le oferim intervenţii precum PCI, cu atât putem salva mai multe vieţi. (…) Este absolut vital ca sistemele de sănătate să revizuiască modul în care sunt diagnosticaţi şi trataţi pacienţii cu atac de cord pentru a ca acest lucru să se petreacă în cel mai scurt timp posibil”, a completat Samani.
Antiinflamatoarele ar puta reduce riscul atacurilor de cord și a accidentelor vasculare.
CITEȘTE ȘI…
Un bărbat a murit pe stradă, așteptând ambulanța la Piatra Neamț. S-a întâmplat în apropierea Spitalului Județean
Ministrul de Finanțe vrea să elimine plicurile pe care ANAF le trimite contribuabililor