JONNY WEISSMÜLLER


Jonny Weissmüller s-a născut în 1904 la Timişoara, oraş aflat în acea vreme în Imperiul Austro- Ungar. În acelaşi an, părinţii au emigrat în SUA. S-a remarcat iniţial ca sportiv, câştigând cinci medalii de aur în probele de nataţie ale Jocurilor Olimpice din 1924 şi 1928. Celebritatea mondială a dobândit- o în 1932, ca protagonist al seriei de filme “Tarzan, omulmaimuţă”. A murit în 1984, în Mexic.

STEFAN HELL


Stefan Hell s-a născut în 1962 la Arad şi a studiat în România, înainte ca părinţii lui să ia decizia de a emigra în Germania, în 1978. Şi-a luat doctoratul în fizică în 1990 şi a lucrat pentru Laboratorul European de Biologie Moleculară, Institutul Max Planck pentru Chimie biofizică şi Centrul German de Cercetare a Cancerului. A devenit celebru în întreaga lume anul acesta, când a luat Premiul Nobel pentru Chimie datorită contribuţiei sale la “dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”.

HERTHA MÜLLER


Hertha Müller s-a născut în 1953, în satul Niţchidorf din judeţul Timiş. A studiat germanistica şi limba şi literatura română la Timişoara, înainte de a emigra în Germania, în 1987. În 2009 a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură, obţinând notorietatea mondială. Printre scrierile ei, care au ca temă predilectă persecuţiile regimului comunist, se numără “Încă de pe atunci vulpea era vânătorul”, “Animalul inimii”, “Regele se-nclină şi ucide” şi “Leagănul respiraţiei”.

HELMUTH DUCKADAM

Helmuth Duckadam s-a născut în 1959, în comuna Semlac din judeţul Arad. A jucat la Steaua în perioada 1982-1986, atingând apogeul carierei fotbalistice pe 7 mai 1986. În seara acelei zile a devenit cunoscut la nivel mondial, după ce a apărat patru lovituri de departajare în finala Cupei Campionilor Europeni, contribuind decisiv la câştigarea trofeului de către formaţia din Ghencea. Performanţa lui de pe stadionul “Ramón Sánchez Pizjuán” din Sevilla a rămas unică până astăzi.

HERMANN OBERTH


Hermann Oberth s-a născut în 1894 la Sibiu, oraş aflat atunci în Imperiul Austro-Ungar. Romanele lui Jules Verne, citite în copilărie, l-au fascinat şi i-au influenţat decisiv cariera. Datorită activităţii ştiinţifice, a ajuns să fie considerat unul dintre părinţii ştiinţei rachetelor şi astronauticii. Şi-a luat doctoratul în fizică cu lucrarea “Cu racheta în spaţiu”, în 1923, la Universitatea din Cluj. A murit în 1989, în Nürnberg (Germania).

 
 

Urmărește-ne pe Google News