În acest context, lucrările la unele șantiere ar putea fi suspendate și întârziate, impactul fiind ”sever”.
Un document al Asociaţiei Antreprenorilor în Construcţii (ARACO) trimis către premierul Ludovic Orban și o serie de miniștri, intrat în posesia Libertatea, arată că ”societățile se confruntă deja cu probleme generate de necesitatea protejării sănătății și securității în muncă a personalului propriu”, dar și cu anxietatea angajaților legată de epidemie.
Probleme la lucrări
Documentul, datat 17 martie, vorbește și de faptul că ”există riscuri potențiale ca anumite șantiere să fie suspendate ca urmare a deciziei autorităților centrale/locale sau ca urmare a problemelor generate de imposibilitatea utilizării forței de muncă”
Impactul epidemiei va fi sever în sectorul de construcții generând întârzieri majore și întreruperi/suspendări de activități în șantiere.
Documentul arată că:
De asemenea, acestea spun că se confruntă cu lipsă de lichidități financiare.
Ce măsuri vor companiile de la stat
Patronatul din construcții cere Guvernului plata TVA, a concediilor medicale și suspendarea temporară a plății taxelor în următoarele 3-6 luni.
De asemenea, companiile de profil cer asigurarea finanțării pentru proiectele de construcții ale statului, dar și promovarea unor ”măsuri de urgență necesare finanțării conservării/pazei șantierelor unde activitatea va fi temporar întreruptă/suspendată”.
O altă serie de cerințe vizează plata șomajului tehnic de către stat și acordarea de credite fără dobândă. Aceste măsuri au fost deja luate de către Guvernul Orban.
Probleme cu concediile medicale
Laurențiu Plosceanu, președintele ARACO, a declarat pentru Libertatea că există o problemă cu angajații care își iau concedii medicale de teama de a nu contracta noul coronavirus și ridică problema închiderii șantierelor.
”Problema legată de concediile medicale în sectorul construcțiilor nu este nouă și s-a amplificat de anul trecut, când statul nu a plătit mult timp concediile medicale. În trecut, angajații din mediul rural își luau concedii medicale pentru muncile agricole.
Acum este frica de boală, anxietatea muncitorilor, pentru că în construcții a lucra în echipă este singura soluție pentru o mare parte a lucrărilor. În Italia și Belgia, companiile de construcții cer închiderea șantierelor pentru că, în ciuda măsurilor luate, nu pot garanta protecția. În Austria, Strabag a închis toate proiectele din motive medicale.
Pe lângă problema cu șantierele, companiile sunt dependente de aprovizionare, mai ales de materialele de import. Muncitorii se tem pentru locul de muncă dacă nu au destule materiale de construcții la îndemână. Acum, spre exemplu, avem o problemă cu bitumul.
Laurențiu Plosceanu, președintele ARACO:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro