În plin conflict Preşedinte – PSD, social-democraţii se reunesc, luni, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru a stabili strategia în privinţa şefului statului, acuzat că blochează intenţionat activitatea Executivului.

Guvernul a decis, vineri, să sesizeze Curtea Constituţională, cerând să constate dacă există un conflict de natură constituțională între preşedinte şi Guvern, pentru refuzul de a numi doi miniştri: Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

La scurt timp după anunţul premierului privind demersul de la CCR, preşedintele a ieşit public şi a atacat dur PSD. Şeful statului a spus că această sesizare nu rezolvă problema, şi anume că „România nu are premier”, precizând că „acest Executiv este condus de infractorul Dragnea”.

„Partidul Social Democrat condamnă decizia iresponsabilă a președintelui Iohannis de a bloca funcționarea a două ministere cheie ale Guvernului României. Lipsit de orice argument politic, legal sau constituțional, Iohannis se lasă mânat de ranchiuna și obsesiile personale, aducând prejudicii statului român, pe care ar fi trebuit să-l reprezinte”, a fost reacția PSD.

Social-democraţii îl acuză pe Klaus ​Iohannis că „pur și simplu blochează România, astfel încât Guvernul PSD+ALDE să nu facă investiții în autostrăzi și dezvoltare locală”.

Opoziţia, declaraţie de război în Parlament. Boicotează toate şedinţele prezidate de Dragnea şi Iordache

Şi Opoziţia a declarat război PSD-ului şi lui Liviu Dragnea. A anunţat că va sabota fiecare şedinţă de plen condusă de Liviu Dragnea sau de Florin Iordache, până când nu se supune la vot în plen solicitarea de revocare a șefului PSD din funcţia de președinte al Camerei Deputaţilor.

Social-democraţii au făcut zid în jurul liderului şi au suspendat şedinţa de plen de miercuri. PSD ar putea avea de suferit cu o astfel de strategie, pentru că, în perioada următoare, vin la vot final în Parlament Legea pensiilor şi proiectul bugetului de stat pe 2019, unde coaliţia are nevoie şi de voturile UDMR şi ale minorităţilor naţionale.

Pe de altă parte, PNL se pregăteşte să depună moţiunea de cenzură prin care va încerca, împreună cu celelalte partide, USR şi PMP, dar şi cu ajutorul minorităţilor şi al UDMR, să dea jos Guvernul Dăncilă.

Liberalii speră ca mai mulţi social-democraţi să trădeze partidul şi să voteze în favoarea moţiunii de cenzură. Calculele arată, însă, că şansele ca moţiunea să aibă succes sunt, în acest moment, minime.

Premierul Viorica Dăncilă, pe de altă parte, se va afla, miercuri, în plenul reunit al celor două Camere, unde va prezenta programul României pentru perioada în care țara noastră va deține Președinția Consiliul Uniunii Europene.

„Împreună cu membrii Guvernului vom continua discuțiile legate de preluare Președinției, dar și de exercitarea acesteia, iar pe data de 12 (decembrie – n.r.) voi prezenta în Parlamentul României forma finală a programului Președinției rotative pe care România o va prelua începând cu 1 ianuarie 2019”, a declarat Dăncilă, la ultima şedinţă de Guvern.


Citeşte şi:

Exatlon & Co, pericole pentru participanți! Vedeta care era să-și piardă un picior la Ultimul Trib: „A trăit clipe de teroare”

 
 

Urmărește-ne pe Google News