Între 2020 și 2022, 51% dintre angajații din țară au acceptat oferta de reducere a orelor de muncă, inclusiv o săptămână de lucru de patru zile, conform a două think tank-uri. Acestea sugerează că cifra este probabil chiar mai mare astăzi.

Anul trecut, Islanda a înregistrat o creștere economică mai rapidă decât majoritatea țărilor europene și o rată a șomajului printre cele mai scăzute din Europa, conform Institutului Autonomy din Marea Britanie și Asociației pentru Sustenabilitate și Democrație din Islanda (Alda).

,,Acest studiu arată o poveste de succes reală: orele de lucru mai scurte au devenit răspândite în Islanda… iar economia este puternică în funcție de mai mulți indicatori ”, a declarat Gudmundur D. Haraldsson, cercetător la Alda, într-un comunicat.

În două mari experimente desfășurate între 2015 și 2019, angajații din sectorul public din Islanda au lucrat 35-36 de ore pe săptămână, fără reducerea salariilor. Mulți participanți lucraseră anterior 40 de ore pe săptămână.

Experimentele au implicat 2.500 de persoane ,mai mult de 1% din populația activă a Islandei la acea vreme, și au avut ca scop menținerea sau creșterea productivității, îmbunătățind în același timp echilibrul între viața profesională și cea personală.

Cercetătorii au constatat că productivitatea a rămas aceeași sau a crescut în majoritatea locurilor de muncă, în timp ce bunăstarea angajaților a crescut „dramatic” în legătură cu o gamă largă de măsuri, de la stresul perceput și epuizare până la sănătate și echilibrul între viața profesională și personală.

Vitalitate economică

În 2023, economia Islandei a crescut cu 5%, fiind devansată doar de Malta printre economiile bogate europene, conform celui mai recent raport al Fondului Monetar Internațional, publicat la începutul acestei săptămâni. Aceasta este mult peste rata medie de creștere a țării de aproape 2% în deceniul dintre 2006 și 2015.

Totuși, FMI prognozează o creștere considerabil mai lentă în Islanda anul acesta și anul viitor.

,,Creșterea este de așteptat să scadă… în 2024, pe fondul unei cereri interne mai slabe și al unei încetiniri a cheltuielilor turistice” , a declarat agenția despre economia dependentă de turism într-o evaluare din iulie.

Rata scăzută a șomajului din Islanda este ,,un indicator puternic al vitalității economiei” , au mai spus Institutul de Autonomie și Alda.

Conform Perspectivei Economice Mondiale a FMI, această rată a fost de 3,4% anul trecut, puțin peste jumătate din media pentru economiile europene avansate. Agenția se așteaptă ca aceasta să crească ușor la 3,8% în acest an și anul viitor.

Au existat numeroase experimente cu săptămâna de lucru de patru zile în întreaga lume. Acestea includ un proces de succes în 2022, desfășurat în 33 de companii, majoritatea cu sediul în Statele Unite și Irlanda.

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News