Se anunță o săptămână liniștită, cel puțin în politică. Asta pentru că președintele PSD, Liviu Dragneam își așteaptă sentința în dosarul angajărilor fictive, în 21 iunie. Până atunci, problemele care pun coaliția de guvernare pe ace vor fi amânate.
Gabriel Vlase, propus șef la SIE
Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat la șefia Serviciului de Informații Externe pe deputatul PSD Gabriel Vlase. Șeful statului a trimis o scrisoare președinților celor două Camere ale Parlamentului, cu această propunere. Gabriel Vlase este unul dintre apropiații lui Viorel Hrebenciuc.
Ca mulţi alţi parlamentari PSD, Vlase este doctor în ştiinţe militare şi informaţii la Academia Naţională de Informaţii şi are un curs postuniversitar în dimplomaţie. A fost șeful comisiei pentru controlul activității SIE, iar în prezent, Gabriel Vlase conduce comisia specială care ar trebui să elaboreze legile siguranţei naţionale, este membru în comisia de apărare.
Deși, la o primă vedere, nominalizarea lui Vlase a părut un semn de pace între PSD și Cotroceni, surse din PSD au precizat, pentru Libertatea, că nu este deloc așa. Președintele partidului, Liviu Dragnea, este nemulțumit că nominalizarea nu s-a discutat și cu el personal, plus că nu ar vrea să renunțe la revocarea Laurei Codruța Kovesi, potrivit surselor politice.
SIE nu mai are un director din septembrie 2016, când Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat. Însă Liviu Dragnea a arătat că nu se va grăbi cu acceptarea nominalizării și l-a ironziat pe Klaus Iohannis.
Suspendarea lui Iohannis
Liderii PSD amenință cu suspendarea președintelui Klaus Iohannis de aproape trei săptămâni, de când Curtea Constituțională a decis că șeful statului este obligat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA. În urmă cu aproape două săptămâni, judecătorii CCR au dat și motivarea deciziei, ca atare se așteaptă un răspuns de la Klaus Iohannis.
Deși nu a luat nicio decizie, șeful statului a spus că motivarea CCR aduce mai multe semne de întrebare decât lămuriri și că are o abordare politică.
Mai mulți lideri PSD au revenit cu ideea suspendării președintelui. În interiorul PSD, sunt discutate mai multe variante de sancționare a șefului statului. În primul rând, o procedură de suspendare, fără a fi organizat și referendumul de demitere.
A doua variantă este punerea sub acuzare a președintelui pentru înaltă trădare. Deși este puțin probabilă, este totuși o variantă discutată în partid. Șeful statului ar putea fi acuzat de coaliția de guvernare de apartenența și susținerea unor puteri străine, care destabilizează România, potrivit Codului Penal.
Orice sancțiune, însă, trebuie decisă de Comitetul Executiv Național PSD, iar o ședință nu va fi convocată săptămâna aceasta, ci abia după sentința lui Liviu Dragnea.
Moțiunea de cenzură
Singura certitudine de săptămâna aceasta este depunere moțiunii de cenzură. Conducerea PNL a decis ca textul moțiunii, cu titlul „Opriţi Guvernul marionetă!”, să fie depus pe 20 iunie, cu o zi înaintea sentinței așteptate de Liviu Dragnea, astfel încât votul să fie dat pe 28 iunie.
Opoziţia are nevoie de 234 de voturi pentru a dărâmă Executivul, însă calculele arată că e încă departe de reuşită. Mai au însă o speranţă cei din PNL şi USR.
“Nu, nu am nicio emoţie, cred în colegii parlamentari, cred în votul românilor şi cred că atunci când vorbim vorbim de democraţie trebuie să avem în vedere, în primul rând, votul românilor, care au votat o coaliţie de guvernare care a desemnat un guvern care trebuie să pună în aplicare programul de guvernare. Nu am emoţii “, a spus și premierul Viorica Dăncilă.
Sentința lui Liviu Dragnea
Judecat în dosarul angajărilor fictive, Liviu Dragnea își așteaptă sentința pe 21 iunie. Verdictul a fost amânat deja de trei ori și este așteptaă o decizie a judecătorilor. Ultimul termen al Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost pe 8 iunie, cu o zi înaintea mitingului PSD.
Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu, în dosarul în care este implicată și fosta sa soție, Bombonica Prodana.