Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În Transilvania, întâlnim cuvântul „straste” pentru denii. Acest termen are semnificația de „patimă”. Expresia „a merge în strasti” însemna „a merge la denii”.
Marți se face pomenirea celor zece fecioare. Din pildă reținem că cinci fecioare au avut doar candelă fără ulei, iar celelalte cinci au avut și candelă și ulei. Candelă fără ulei reprezintă realizarea de șine în totală nepăsare de ceilalți. Candelă cu ulei reprezintă evlavia însoțită de milostenie.
Sărbători religioase 7 aprilie
Biserica Ortodoxă se află în Sfânta și Marea Marți, în această zi se face pomenirea Pildei celor zece fecioare, spusă de Mântuitorul Hristos (Mat. Cap 25).
Prin aceasta rânduială, biserica îndeamnă la milostenie în chipul dragostei față de Dumnezeu și de aproape, care împlinește nevoințele ascetice. Mai mult decât atât, prin parabola acestei zile se arată că nevoințele, postul și metaniile fără întoarcerea cu dragoste către aproapele nostru nu sunt mântuitoare.
Astăzi este pomenit Sfântul Mucenic Caliopie. A trăit la sfârșitul secolului al III lea și începutul secolului al IV-lea, tatăl său avea rang senatorial și era din Perga Pamfiliei.
Din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor, mama sa l-a trimis în cetatea Pompeiopolis. Ajuns aici, Sfântul Caliopie a refuzat să ia parte la o sărbătoare în cinstea zeilor și a fost dus la comandantul cetății Maximus. Sfântul Caliopie a mărturisit înaintea acestuia că este creștin. A fost supus la diferite chinuri, ca în cele din urmă să fie osândit la moartea pe cruce.
Când a fost dus la locul răstignirii, mama sa a strecurat cinci bani mari de aur în mâna călăului, spunându-i să-l așeze pe fiul ei cu capul în jos, nu în felul în care a fost răstignit Mântuitorul. Sfântul Caliopie a fost răstignit cu capul în jos, în Joia din Săptămâna Mare. A doua zi, când au coborât de pe cruce trupul neînsuflețit al Sfântului Caliopie, mama sa a căzut îmbrățișându-l și a murit.

 
 

Urmărește-ne pe Google News