Noul Parlament a fost convocat de şeful statului marţi, 20 decembrie. Atunci parlamentarii nou aleşi din cele două Camere, Camera Deputaţilor şi Senatul urmează să îşi înceapă mandatul prin alegerea preşedinţilor celor două Camere, a Biroului Permanent şi a componenţei comisiilor permanente.
Luni, senatorii şi deputaţii nou aleşi vin la Palament pentru a depune certificatele de parlamentar şi pentru îndeplinirea formalităţilor necesare preluării mandatului. Aleşii vor trece prin mai multe procedure birocratice; vor depune toate actele necesare, îşi vor face fotografii pentru eliberarea legitimaţiilor de parlamentar şi a cartelelor de vot.
Noul Parlament îşi alege conducerea, Tăriceanu şi Dragnea, posibili şefi ai Camerelor
Marţi, începând cu ora 12.00, se convoacă noul Parlament, care trebuie să îşi aleagă conducerea, în baza noului algoritm politic, rezultat în urma alegerilor parlamentare. Prima şedinţă de plen va fi prezidată de cel mai tânăr parlamentar şi cel mai în vârstă ales. Astfel, la Senat este posibil ca liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu să îşi păstreze funcţia de preşedinte al Senatului. La Camera Deputaţilor sunr mai multe variante: Florin Iordache, fostul preşedinte interimar al forului, sau Liviu Dragnea, preşedintele PSD. Tot marţi este aşteptată o
Consultările cu partidele politice, miercuri şi joi; Preşedintele Iohannis anunţă premierul desemnat
După convocarea noului Parlament, şi stabilirea clară a majorităţii, partidele parlamentare vor merge la Palatul Cotroceni, pentru consultări în vederea formării noului Guvern. Consultările încep miercuri şi se finalizează joi. Este posibil ca într-o zi, preşedintele să discute cu partidele din noua majoritate, PSD şi ALDE şi în cea de-a doua zi, cu partidele din Opoziţie, PNL, USR, PMP, UDMR şi minorităţile naţionale. Joi, după finalizarea consultărilor, şeful statului este aşteptat să anunţe premierul desemnat.
Marius Nica şi Sorin Grindeanu, posibili premieri, în cazul în care pică varianta Dragnea
Apropierea momentului desemnării premierului, după alegerile parlamentare, aduce în prim plan mai multe variante de persoane care ar putea conduce Executivul, în contextul în care liderul PSD Liviu Dragnea nu ar fi propunerea partidului. Potrivit ultimelor informaţii neoficiale, lista posibililor premieri PSD este formată din fostul ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Cei doi se alătură altor nume din Partidul Social Democrat, vehiculate în ultimele zile pentru funcţia de premier: Mihai Fifor, liderul grupului social-democrat din Senat şi apropiat al preşeidntelui PSD, Liviu Dragnea, fiind şi preşedintele Consiliului Naţional al partidului, Mihai Tudose, vicepreședintele PSD sau Liviu Voinea, care a mai fost propunerea PSD pentru funcţia de premier, după demisia lui Victor Ponta, în urma tragediei de la Colectiv.
Mai sunt pe lista premierului Eugen Teodorovici, fost ministru în Guvernul Ponta, dar şi primarul Gabriela Firea sau europarlamentarul Sorin Moisă. Şi Georgian Pop, preşedintele comisiei de control al SRI a apărut ca posibilă propunere de premier, în ultima perioadă.
Premierul are 10 zile să îşi facă Guvernul. Ce nume sunt vehiculate pentru funcţiile de miniştri
După desemnare, premierul are la dispoziţie 10 zile, potrivit Constituţiei, să îşi aleagă echipa de miniştri. Potrivit unor surse politice, cea mai mare parte a ministerelor sunt deja negociate de PSD şi ALDE. Astfel, la ministerul Fondurilor Europene ar putea veni Eugen Teodorovici, care a mai deţinul acest portofoliu în Guvernul Ponta. Alţi pretendenţi la acest minister sunt Ana Birchall şi Marius Nica.
La Educaţie sunt luaţi în calcul Liviu Pop şi Mihnea Costoiu, iar la Agricultură, liderul ALDE Daniel Constantin. Cei de la ALDE ar mai putea prelua mandatul de la Apărare, pentru Teodor Meleşcanu sau Cultura. Şi la Muncă ar putea veni un ministru din fosta guvernare Ponta. Este vorba despre Rovana Plumb. La Cultură este menţionat şi Ionuţ Vulpescu.
Mihai Tudose, vicepreşedintele PSD, ar putea fi ministrul Economiei. El a ocupat această funcţie şi în Guvernul Ponta.Mihai Fifor, cel care conduce acum Consiliul Naţional al Partidului, ar ocupa Ministerul Transporturilor. Eugen Nicolicea, ar urma sa ocupe funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, post pe care l-a mai deținut.
Georgian Pop, ar putea ocupa Ministerul Comunicaţiilor, iar liderul tinerilor TSD Gabriel Petrea, Ministerul Tineretului şi Sportului.
Vicepreședintele Gabriel Vlase, s-ar putea regăsi la Ministerul de Interne. Postul de la Externe se pare că este pregătit pentru fostul ministru Titus Corlățean, care a mai condus acest minister. La finanțe ar putea reapărea Liviu Voinea.
De sănătate s-ar putea ocupa Raed Arafat. Mediul ar putea ajunge la UDMR , dacă aceștia vor fi cooptați la guvernare. Surse spun că se va crea un minister al minorităților naționale, care va fi atribuit acestora. Guvernul PSD ar dori să îl mențină ca vice-premier pe Vasile Dâncu, care va avea în coordonare și Dezvoltarea regională.
Social-democraţii vor ca noul Guvern să treacă în regim de urgenţă prin Parlament. Astfel, audierile miniştrilor în comisiile parlamentare ar putea să se realizeze într-o zi să fie dat şi votul în plenul reunit. Astfel, vom avea Guvern nou până la sfârşitul anului. În luna ianuarie, PSD şi ALDE vor să convoace o sesiune de urgenţă a Parlamentului, pentru votarea proiectului de buget pe 2017.