Donald Trump are două motive pentru care să fie bucuros: a câștigat al doilea mandat la Casa Albă, iar Partidul Republican a recăpătat controlul asupra Senatului, ceea ce înseamnă că s-ar putea bucura de sprijin în Congres în ceea ce privește agenda sa politică.

După primele rezultate, candidatul republican la președinția SUA a susținut un discurs în cadrul căruia a precizat că va „guverna după un motto simplu: promisiuni făcute, promisiuni ținute. Ne vom ține promisiunile”. Totuși, el a oferit puține informații despre modul în care are de gând să-și atingă obiectivele. 

Deportarea imigranților

De-a lungul campaniei electorale, Donald Trump a insistat asupra deportărilor imigranților fără documente, temă adusă în atenție de nenumărate ori. În plus, el s-a angajat să ducă la bun sfârșit construcția zidului la granița cu Mexicul, inițiată în timpul primului mandat.

Conform sursei citate, în cursul administrației Joe Biden – Kamala Harris, numărul persoanelor care au trecut frontiera de sud a SUA a înregistrat niveluri -record la finalul anului trecut, după care a scăzut, în 2024.

Specialiștii au susținut că deportările de proporțiile promise de Trump ar genera probleme juridice și logistice uriașe – și ar putea încetini creșterea economică.

Economie, taxe și prețuri

Donald Trump s-a angajat să „pună capăt inflației” – care a atins niveluri ridicate sub administrația Biden, înainte de a scădea din nou. Totuși, deși alegătorii au fost atrași de această promisiune, puterea unui președinte de a influența direct prețurile este limitată.

Pe lângă inflație, candidatul republican a susținut că va reduce substanțial impozitele. El a avansat ideea de a elimina impozitul pe bacșiș, pe plățile de asigurări sociale și de a reduce impozitul pe profit.

A propus introducerea de noi tarife de minimum 10% pentru majoritatea produselor străine, în vederea reducerii deficitului comercial. Conform declarațiilor sale, importurile din China ar putea fi supuse unui tarif suplimentar de 60%. Totuși, unii economiști au atras atenția că astfel de măsuri ar putea provoca creșterea prețurilor.

Norme climatice

În primul său mandat, Trump a eliminat sute de măsuri privind protejarea mediului înconjurător. În plus, Statele Unite s-au retras din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Și acum, el a garantat că va reduce reglementările, îndeosebi pentru a veni în ajutorul industriei auto. El a lansat critici în repetate rânduri la adresa vehiculelor electrice, angajându-se să elimine obiectivele lui Biden privind încurajarea tranziției către mașini electrice.

În schimb, a susținut că producția de combustibili fosili în SUA va crește, promițând să „foreze, foreze” încă din prima zi a mandatului său.

Încheierea conflictului din Ucraina în „24 de ore”

Donald Trump a susținut că va pune capăt conflictului din Ucraina în „24 de ore”, printr-un acord negociat. În plus, el nu a fost încântat de cheltuielile de ordinul zecilor de miliarde de dolari făcute de SUA pentru ajutorarea Ucrainei în războiul cu Rusia.

Ba mai mult, el vrea ca Statele Unite să nu se implice în conflictele externe. Referitor la războiul din Gaza, Trump s-a declarat un susținător ferm al Israelului. Totodată, a susținut că va pune capăt violențelor din Liban, însă nu a dezvăluit cum va face acest lucru.

Nu interzice avortul

În cursul dezbaterii cu Kamala Harris, Donald Trump a susținut că nu va promulga o lege privind interzicerea avortului la nivel național. În urmă cu doi ani, dreptul constituțional la avort, la nivel național, a fost anulat de Curtea Supremă.

Trump a afirmat în repetate rânduri că statele ar trebui să aibă libertatea de a adopta propriile legi privind avortul.

Grațierea unora dintre participanții la asaltul asupra Capitoliului

Donald Trump a spus că va „elibera” o parte dintre cei condamnați pentru infracțiuni săvârșite în cursul asaltului asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021.

Mai multe decese au fost puse pe seama violențelor, pe care Trump a fost acuzat că le-a stârnit. El a susținut că mulți dintre aceștia sunt „închiși pe nedrept”, deși a admis că „unii dintre ei, probabil, au scăpat de sub control”.

Demiterea consilierului special Jack Smith

Trump a jurat să îl demită „în două secunde” de la învestirea în funcție pe procurorul însărcinat cu două anchete penale împotriva sa. Consilierul special Jack Smith l-a pus sub acuzare pe Trump pentru presupusele sale încercări de a anula rezultatul alegerilor din 2020 și pentru presupusa sa gestionare necorespunzătoare a documentelor clasificate.

Totuși, acesta susține că este nevinovat și a reușit să împiedice judecarea ambelor cazuri înainte de scrutinul prezidențial.

 
 

Urmărește-ne pe Google News