„Începând de astăzi, şapte dintre cele 12 creşe şi grădiniţe sociale administrate de Primăria Capitalei, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, şi-au deschis porţile pentru cei mici. (…) Pentru a nu-i pune în pericol nici pe copii, nici pe cadrele care îi îngrijesc şi îi educă, s-au luat toate măsurile care sunt valabile în această perioadă la nivel internaţional”, a spus Gabriela Firea, într-un clip video postat, luni, pe Facebook.
Ea a menţionat că printre reguli se numără şi aceea potrivit căreia majoritatea activităţilor, atunci când nu este foarte cald, să se desfăşoare în aer liber. „De asemenea, a fost eliminată mocheta, au fost eliminaţi pluşii, care pot să adune praf sau anumite bacterii”, a afirmat Gabriela Firea.
Primarul a spus că tot personalul din creşele şi grădiniţele administrate de Municipalitate a fost testat pentru coronavirus la Spitalul „Dr. Victor Babeş” înainte de a veni la serviciu.
„În acest moment nicio persoană nu este infectată, iar noi garantăm că toate persoanele care lucrează în creşele şi grădiniţele administrate de Primăria Capitalei, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, vor fi testate în continuare”, a declarat Gabriela Firea.
Firea a precizat că Municipalitatea vine în completarea a ceea ce realizează primăriile de sector în acest domeniu.
„Vroiam să le spunem celor care ne urmăresc că pot să-şi aducă în siguranţă copiii la creşele şi grădiniţele sociale ale Primăriei Capitalei. E adevărat, numărul nu este foarte mare, pentru că Primăria Capitalei nu are prin lege atribuţii de a administra domeniul educaţional, aceste atribuţii sunt la primăriile de sector, totuşi, noi venim în completarea a ceea ce realizează deja cele şase primării de sector prin aceste creşe şi grădiniţe şi inclusiv pe perioada verii vom amenaja încă trei în sectoarele care au un număr mic de locuri şi sunt deficitare la acest capitol”, a adăugat Gabriela Firea.
DGASMB: ”Distanţa de 4,5 metri alocată fiecărui copil”
Potrivit Cosminei Simiean, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială al Municipiului Bucureşti, conceptul de educaţie prin joc este în continuare respectat la creşele aflate în subordinea Primăriei Capitalei.
„Specialiştii şi pedagogii noştri au lucrat timp de trei săptămâni pentru a revizui toate activităţile care se fac cu aceşti copii. În cadrul creşelor noastre se păstrează distanţa de 4,5 metri alocată fiecărui copil.
Acest lucru înseamnă că vom poziţiona scăunelele şi măsuţele pe care copiii le folosesc pentru masă, astfel încât să fie respectate distanţele. Nu se mai folosesc sălile de mese, ci se foloseşte conceptul de sală funcţională, fiecare grupă are dedicată o sală, aici le este adusă mâncarea în recipient de unică folosinţă, care se aruncă după aceea.
Fiecare copil are, pentru activităţile care se fac în interior, propriul lui set de rechizite pe care le foloseşte doar el”, a adăugat Cosmina Simiean.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro