„A cincea ediție a Galei Premiilor Marii Loji a devenit deja un moment de referință pentru societatea civilă, pe care și noi o reprezentăm. Un moment pregătit în parteneriat cu Academia Româna, căreia îi mulțumim pentru lucrurile extraordinare făcute pentru această țară. Un parteneriat îmbunătățit prin prezența, alături de noi, a Ministerului Educației și Cercetării, a Televiziunii Române și a 19 Universități din intreaga țară.Este un moment care reunește instituții extrem de importante din țara noastră, societate civilă, absolut toate domeniile profesionale, în jurul unui proiect care înseamnă promovarea valorii și excelenței acestui popor. Sunt momente care se adaugă la interesul național. Cred că avem cu toții datoria să aducem în prim plan pe toți acei români care fac cinste țării noastre, atât la noi, cât și peste hotare. Actionăm pe două planuri, unul intern și unul extern, având în vedere reprezentanții a 30 de țări prezenți. Cred că imaginea țării noastre va avea mult de câștigat din acest eveniment. Va multumesc celor prezenți, care sprijiniți, prin ce faceți în domeniile dumneavoastră de activitate, inteligența acestui popor”, a spus Marele Maestru al Marii Loji Naționale din Romania, dr. Radu Bălănescu.
Conform tradiției, Marea Lojă Națională din România a acordat șapte premii a câte 10.000 de euro. Cele şapte comisii, din care au făcut parte reputaţi academicieni şi profesori universitari, au anuntat câştigătorii, in cadrul Galei de la Ateneul Român, care s-a bucurat de spectacolul oferit de Filarmonica și Corul Filarmonicii „George Enescu”, soprana Irina Iordăchescu, tenorul Cristian Mogoșanu și violonistul Gabriel Croitoru.
„Academia Română apreciază inițiativa Marii Loji Naționale din România de a promova și stimula știința și cultura, știința românească de performanță, prin intermediul Galei Premiilor MLNR, aflată la cea de-a Cincea Ediție. Premianții pentru cele sapte domenii propuse de MLNR au fost desemnați de comisii conduse de membri ai Academiei Române, care au ales, pe baza celor mai elevate criterii științifice și cultural-artistice de impact național și internațional, cele mai valoroase lucrări. Științele exacte, aplicate, medicina, economia, diplomația și politologia, arta și cultura precum și educația, mediul și societatea sunt reunite simbolic în cadrul acestei distinse manifestări și creează un tablou relativ complet al vieții culturale românesti, în acest moment al existenței sale. Felicit Marea Lojă Națională din România pentru cei 135 de ani de existență prestigioasă, discretă dar eficientă și adesea importantă pentru destinul țării noastre și, prin această Gala, și pentru știința, arta și cultura română”, a spus presedintele Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad.
- Premianții celei de-a V-a Gale a Marii Loji Naținale din România
I. Premiul „Grigore Moisil” pentru Stiinte Exacte – prof. Vasile Pârvulescu
II. Premiul „Henri Coandă” pentru Stiinte Aplicate – acad. Florin Filip, prof. Dumitru Popescu, prof. Dan Ștefănoiu, prof. Pierre Borne
III. Premiul „Carol Davila” pentru Medicină – dr. Alina Tănase
IV. Premiul „Eugeniu Carada” pentru Economie – Iuliana Mihaela Dascălu și Silviu Cerna.
V. Premiul „Nicolae Titulescu” pentru Diplomatie si Politologie – George G. Potra
VI. Premiul „Spiru Haret” pentru Educatie, Mediu, IT – prof. dr. Dana Petcu
VII. Premiul „Constantin Brâncuși” pentru Arta si Cultura – arh. Șerban Sturdza