Potrivit listei votului electronic, de pe site-ul Camerei Deputaților, din cei 24 de parlamentari PNL prezenți la votul pe Codul Administrativ, au votat în favoarea proiectului 7 deputați, în timp ce împotivă au votat doar 3 deputați. 14 aleși de la PNL s-au abținut.
Au trecut peste decizia partidului șapte deputați de la PNL: Cezar Preda, Florin Roman, Marilen Pirtea, Cristian Buican, Sorin Bumb, Vasile Stamatian și Glad Varga.
Printre cei care s-au abținut s-au aflat Adriana Săftoiu, Dănuț Bica, Lucian Bode, Mara Calista, Viorica Cherecheș, Ioan Cupșa, Vasile Gudu, Tudorița Lungu, Romeo Nicoară, Robert Sighiartău, Ovidiu Sitterli, George Șișcu, Raluca Turcan și Dan Vîlceanu.
Toți parlamentarii UDMR au votat în favoarea proiectului de lege al majorității parlamentare, și anume 18 deputați, iar parlamentarii PSD, în număr de 136 au susținut propriul proiect.
PMP a votat împotrivă iar USR a votat tot contra, prin cei 21 de deputați prezenți. A mai votat împotriva Codului Administrativ un deputat neafiliat, în timp ce dinb cei 4 deputați ai minorităților prezenți în sala de plen, doi au votat ”pentru”, unul împotrivă și unul s-a abținut.
USR și PMP vor să atace Codul Administrativ la CCR și cer ajutorul liberalilor
Parlamentarii USR şi PMP au făcut marţi un apel către colegii din PNL să semneze sesizarea la CCR pe Codul administrativ, adoptat de Camera Deputaţilor. Demersul, susţinut şi de parlamentarii neafiliaţi, a fost anunţat luni seara în plenul Camerei Deputaţilor.
Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, a afirmat că, în forma adoptată, Codul administrativ transformă România într-un stat feudal.
„În momentul de faţă ne mai trebuie 4 semnături şi facem un apel la PNL, niciun membru din PNL nu a semnat această cerere, şi facem un apel să ne acorde cele 4 semnături pentru că este o miză mult mai importantă pentru România decât a strica bucuria a unor pensii speciale de care primarii în funcţie înţeleg că sunt foarte entuziasmaţi. Mai avem ziua de astăzi pentru a strânge cele 4 semnături şi apelul nostru este foarte ferm către PNL, să se implice în acest proces democratic şi necesar pentru ceea ce înseamnă o administraţie europeană în România şi nu o administraţie de tip sovietic”, a motivat Dan Barna.
Ce spunea liderul PNL Ludovic Orban despre poziția partidului în privința pensiilor speciale pentru primari
Ludovic Orban, președintele PNL anunta că liberalii nu sustin pensii speciale pentru aleșii locali.
”Vreau sa fac cateva clarificari referitoare la proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru primari: 1. Niciun parlamentar PNL nu se afla printre initiatorii acestei propuneri legislative. 2. PNL va vota impotriva acestui proiect legislativ. 3. PNL sustine principiul contributivitatii pentru acordarea pensiei. 4. PNL sustine si va vota eliminarea tuturor pensiilor speciale, mai putin pensiile de serviciu ale militarilor si magistratilor. 5.PNL este singurul partid care a votat impotriva pensiilor speciale pentru parlamentari, functionari parlamentari, primari si altii”, scria Ludovic Orban, în martie, într-o postare pe Facebook.
Florin Roman și-a anunțat, ulterior, demisia din funcția de conducere a partidului, ăîn urma unui scandal în care liberalii din Comisia de Cod administrativ au fost apostrofați că au votat în favoarea pensiilor speciale pentru aleșii locali.
Mai mulți liberali, printre care Florin Roman, fost ales local, și Iulian Dumitrescu au cerut ca la Senat, PNL să susțină aceste pensii speciale. Conducerea PNL nu a fost de acord, ceea ce a produs scandal în ședință. Florin Roman a votat în Comisia de Cod administrativ în favoarea indemnizațiilor speciale pentru aleșii locali.
”Am înaintat astăzi, demisia din funcția de vicepreședinte a Partidului National Liberal. După o îndelungă chibzuință. Atunci când începi sa constați ca, după multă munca și efort, părerea ta este minoritara, cred ca decizia este cea corecta. Iar majoritarii trebuie sa-și asume responsabilitatea unui partid care înseamnă 200.000 de membri. Tocmai pentru a nu pune PNL intr-o situație delicata. Voi rămâne in continuare același deputat de opoziție incisiv la adresa PSD!”, a scris Florin Roman, pe Facebook.
Codul administrativ a fost adoptat de Parlament, luni. Deputații au adoptat proiectul de lege care prevede, printre altele, și pensii speciale pentru aleșii locali. Mai mult, primarii și consilierii locali ar urma să aibă și ei dreptul a afaceri pe persoană fizică autorizată, după modelul parlamentarilor.
Printre cele 600 de amendamente, sunt și câteva criticate în spațiul public. În primul rând, aleşii locali – primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene – vor primi o pensie specială, după modelul parlamentarilor.