Ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a scris pe Twitter că războiul nu este o realitate cu care să ne obişnuim şi şi-a exprimat admiraţia pentru „curajul şi hotărârea” ucrainenilor în a-şi apăra independenţa, a relatat news.ro.
Sodan lohduttomuus on Kiovassa läsnä. Kuningas Talvi on tullut kaupunkiin. On vain ihailtava ukrainalaisten rohkeutta ja päättäväisyyttä kun maa puolustaa itsenäisyyttään. Jatkamme Ukrainan tukemista niin kauan kuin tarpeen. Venäjän on lopetettava hyökkäyssotansa ja vetäydyttävä. pic.twitter.com/lGwyHK7vAR
— Pekka Haavisto (@Haavisto) November 28, 2022
De asemenea, Anniken Huitfeldt, şefa diplomaţiei norvegiene, a publicat fotografii cu vizita în capitala ucraineană Kiev şi a spus că ţara sa este solidară Ucrainei.
Tilbake i Kyiv.
— Anniken Huitfeldt (@AHuitfeldt) November 28, 2022
I dag er jeg tilbake for å vise norsk solidaritet med det ukrainske folk.
Vår støtte til ukrainerne i deres rettmessige kamp for frihet står fast. pic.twitter.com/AQ63mZrQc2
Cei 7 oficiali vor veni la Bucureşti pentru a participa la reuniunea NATO a miniştrilor de externe, care se va concentra pe securitatea în regiune şi pe ajutorul acordat Ucrainei de Alianţă.
Suedia şi Finlanda, care încă nu sunt state membre cu drepturi depline, aşteptând încă ratificarea candidaturii lor din partea Turciei şi Ungariei, sunt invitate la reuniune în calitate de state invitate să adere la NATO. Ele au primit invitaţia formală de a adera la Alianţă în iulie, la summitul NATO de la Madrid.
Două evenimente majore la București
În perioada 28-29 noiembrie, capitala României găzduiește reuniunea liderilor de la München, la care Ministerul Afacerilor Externe este coorganizator.
Apoi, pe 29 și 30 noiembrie, în București va avea loc reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO. Evenimentul va fi găzduit, în numele României, de ministrul Bogdan Aurescu.
Ministeriala NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea țării noastre la Alianță, în anul 2004, și a doua reuniune formală aliată după summitul de la București din 2008. De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfășurată într-un stat de pe Flancul Estic de la declanșarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, pe 24 februarie.
Alături de șefii diplomațiilor din cele 30 de state membre, la reuniune vor participa miniștrii afacerilor externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, dar și miniștrii afacerilor externe din Republica Moldova, pentru prima oară la o astfel de reuniune, Ucraina, Georgia, Bosnia și Herțegovina.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro