Procurorii DNA au anunțat reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 22 aprilie 2021, a unui număr de şapte inculpaţi, în urma perchezițiilor care au avut loc, miercuri, în mai multe județe ale țării.
„Multe dintre autovehiculele care au realizat ITP în acest mod se aflau de fapt în alte zone ale ţării, fiind nedeplasabile din cauza unor defecţiuni ori se aflau chiar în afara ţării”, au transmis procurorii.
Patru inspectori tehnici de la stațiile din Bârlad, Bacău și Vaslui au fost reținuți pentru infracțiunile de luare de mită în formă continuată (autorat sau complicitate), trafic de influență, fals intelectuali sau instigare la fals intelectual, dare de mită.
De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar, cu interdicția de a exercita activitatea și de a părăsi județul Vaslui, față de unul dintre inspectorii D.I.T.P. – S.P.N.V din cadrul R.A.R Vaslui, „pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită în formă continuată”, transmite DNA.
Totodată, procurorul de caz a dispus măsura controlul judiciar față de alte 5 persoane.
Cum funcționa rețeaua
Au fost semnalate cazuri în care proprietarii unor mașini care nu corespundeau din punct de vedere tehnic au obținut ITP-ul fără să se prezinte cu autovehiculul la inspecție, prin complicitatea unor funcționari de la RAR.
De regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în ţară şi 150 de euro pentru vehicule care nu află ţară.
„Întrucât staţia din Bârlad nu este autorizată pentru decât pentru ITP pentru categoria II-a de vehicule, inspectorii tehnici de aici au apelat la inspectorii din alte staţii autorizare R.A.R., pentru situaţii în care era necesară inspecţia unor vehicule de mare tonaj (peste 3500 kg) din categoria III-a. Astfel, a fost identificată o staţie ITP din judeţul Bacău la care inspectorul tehnic, în aceeaşi manieră, contra unor sume de bani, ar fi atestat, în mod nereal, efectuarea ITP pentru vehicule din categorie III-a”, a mai precizat DNA.
Potrivit procurorilor, certificatele de înmatriculare şi certificatul de inspecţie corespunzătoare vehiculelor care „trecuseră” ITP în modul descris mai sus erau transmise în colete, prin servicii de poştă rapidă.
Activităţile nu se puteau realiza fără sprijinul efectiv al inspectorilor de specialitate din departamentul D.I.T.P. – S.P.N.V. din cadrul Registrului Auto Român Vaslui. Sumele de bani ar fi în cuantum de 100 de euro şi ar fi fost remise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectori, cu ocazia deplasărilor acestora în teren.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro