Potrivit primarului Sucevei, Ion Lungu, Asociația „Moldova se dezvoltă” nu este o replică la Alianța Vestului, în condițiile în care problemele Moldovei sunt mult mai grave decât cele ale vestului.
„Și noi, aici, în Moldova, avem primari vrednici care și-au făcut datoria, dar din cauza poziționării geografice, a faptului că suntem mai mult spre est decât spre vest, a faptului că noi astăzi nu avem o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice, e o mare problemă. Am spus și cu alte ocazii că în măsura în care aceste lucruri nu se vor rezolva, Moldova este condamnată la subdezvoltare”, a spus Ion Lungu.
Acordul-cadru pentru înființarea Asociației “Moldova se dezvoltă” a fost semnat de primarii Ion Lungu (Suceava), Cătălin Flutur (Botoșani), Mihai Chirica (Iași), Dragoș Chitic (Piatra Neamț), Mihăiță Negură (Câmpulung Moldovenesc), Lucian Micu (Roman) și Ilie Boncheș (Vatra Dornei).
Printre motivele înființării asociației, primarul Sucevei a enumerat lipsa unei strategii coerente de dezvoltare și de alocare a resurselor în scopul diminuării decalajului dintre Estul și Vestul țării, ținerea regiunii în izolare vizibilă și depopularea accelerată a regiunii prin migrația forței de muncă active.
„Asocierea noastră este de parteneriat, cu scopul de a avea eficiență în promovarea proiectelor noi de infrastructură, de investiții publice sau private, a proiectelor în educație, sănătate, mediu, turism etc. Sursele de finanțare vor fi locale, guvernamentale sau europene de la caz la caz”, a precizat Ion Lungu.
Printre obiectivele principale ale asociației sunt realizarea Autostrăzii Iași-Târgu Mureș, Autostrada Nord-Sud, care să lege regiunea Moldovei de București, construirea șoselelor de centură în orașele associate, rețele de transport european, inclusiv spre Ucraina și Moldova, trenuri de mare viteză spre celelalte regiuni.
De asemenea, asociația vizează dezvoltarea unor rețele de tip cluster (turism, agricultură, IT), asigurarea forței de muncă pe plan local, dezvoltarea învățământului dual, acordarea de facilități fiscale pentru reducerea migrației forței de muncă, reducerea sărăciei, iniţierea unor programe active de integrare în muncă, investiții în infrastructura de sănătate, educație, servicii sociale, pentru creşterea calităţii vieţii, servicii sociale integrate.
Potrivit primarului, până la sfârşitul primului trimestru al anului 2019 va fi creată structura juridică a acestei asociații.
Deși PSD a criticat inițiativa lansării Alianței Vestului, mai multe orașe și-au exprimat intenția de a intra în această asociație, considerând că este o inițiativă interesantă.
După apariția Alianței Vestului, mai multe localități și consilii județene din Maramureș, Sălaj, Satu Mare și Bistrița vor lansa, până 15 ianuarie 2019, „Provincia Transilvania de Nord”. Este vorba despre o asociere al cărei scop este consolidarea statului prin dezvoltarea economică a zonei.
Citește și: Șapte copii săraci și visul unei nopți de iarnă. „Moș Crăciun nu a venit niciodată. L-am văzut doar la televizor”
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!