REPORTAJ / Șapte români înfruntă Atlanticul pe un velier. Luptă trei săptămâni cu vântul, cu valurile și furtunile pentru copiii cu autism/ GALERIE FOTO
Șapte români vor traversa Atlanticul pe un velier, impresionați de drama copiilor cu autism
Impresionați de drama copiilor cu autism, cinci bărbați și două femei își unesc forțele și pornesc în aventura vieții lor, încercând să traverseze Atlanticul pe un velier pentru a-i ajuta pe cei afectați de această boală, mai deloc sprijiniți de statul român în lupta pe care o au de dus pentru a se integra în societate. Cei șapte români curajoşi vor pluti pentru speranţă, pentru a da o mână de ajutor familiilor care au copii cu autism. Copii care au atâta nevoie de grijă, de consiliere, de tratamente de specialitate, lucruri care costă prea mult pentru ca o familie medie din România să le poată suporta financiar.
Cei șapte membri ai echipajului de velier vor participa la o competiție în care vor traversa Atlanticul. Startul se dă pe 19 noiembrie, iar până pe 15 decembrie, velierul Andrew trebuie să ajungă din Insulele Canare până în Caraibe, de cealaltă parte a oceanului. Echipajul este condus de un vrâncean de 41 de ani, Adrian Vârlan, IT-ist de meserie, dar care a făcut din navigație o pasiune.
”Eu sunt la bază IT-ist , am o familie iubitoare care mă susține în tot ce vreau să fac. Am un copil de 10 ani căruia îi place la nebunie marea. Vorba aceea: așa tată, așa fiu. Totul a plecat acum ceva ani când, făcând scuba-diving si accesând un forum, cineva mi-a propus să fac parte dintr-un echipaj care să aducă un velier de 10 metri din Genova (nordul Italiei ) în Calabria (sudul Italiei)… L-am întrebat pe tip atunci de costuri și mi-a spus că acestea sunt formate din mâncarea, băutura pe care o consumăm la bord … Am acceptat și după 2 zile în care am făcut rău de mare … a început să-mi placă și mi-am propus ca la întoarcerea în România să fac o școală de profil, să pot conduce o ambarcațiune. De atunci, am tot evoluat, având acum un brevet care îmi permite să navighez oriunde”, povestește Adrian.
Alături de IT-istul vrâncean se vor afla alți șase români. Echipajul lor intră pe 19 noiembrie în Regata Arc, o competiţie lansată în urmă cu 30 de ani, la care iau parte anual sute de ambarcațiuni. Anul acesta, în competiție intră aproape 300 de ambarcaţiuni şi 1.500 de navigatori. Adrian este căpitanul echipei.
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Alegeri prezidențiale: Marcel Ciolacu, George Simion și Mircea Geoană, pe primele 3 locuri
”Evenimentul este organizat de Yachting Travel şi Help Autism – 2.700 mile pentru 2.700 ore de terapie. În echipaj suntem șapte – cinci bărbați și două fete. Adrian Vîrlan – căpitan, Aurelian Bazgu – proprietarul ambarcatiunii, Sorin Sanda, psihologul Daniela Bololoi, Alina Bazgu, Neagu Răzvan Mircea și Daniel Durigo. Ne leagă în această competiție aventura, pasiunea pentru mare și competiţie, si cel mai mult ajutorul pe care îl oferim acestor copii pentru terapia de care au mare nevoie”, mai spune bărbatul.
Ambarcațiunea se numeste Andrew, este un Elan 434 Impression, are 4 cabine duble, 2 băi, este echipată full din punct de vedere al navigației și siguranței la bord și apartine unei firme româneşti.
::placeholdeR–>
Traversarea Atlanticului va dura trei săptămâni, iar în tot acest timp echipajul trebuie să se descurce singur. Căpitanul velierului se așteaptă să se confrunte inclusiv cu furtuni puternice, știe că sunt riscuri, însă nu îi este teamă atâta vreme cât știe că fiecare membru al echipajului își va face datoria.
Recomandări
Toate taxele care ar putea crește în 2025. Scumpiri pe bandă, din cauza pomenilor guvernamentale
::placeholdeR–>
Iar dacă de riscurile specifice aventurilor pe mare nu prea îi este teamă, vrânceanul se gândește serios la concurența mare pe care o va întâlni în competiție, la start urmând a se alinia circa 300 de ambarcațiuni.
Dincolo de aventura traversării Atlanticului, cursa echipajului românesc are un scop umanitar. Cei șapte români donează fiecare milă parcursă pentru 2.700 de ore de terapie necesară recuperării copiilor cu autism. Ei speră să strângă astfel 100.000 de euro pentru aproape 500 de copii care au nevoie de tratament.
Cei şapte români care traversează Atlanticul pentru copiii cu autism pleacă în cursă pe 19 noiembrie din Insulele Canare, iar până în 15 decembrie trebuie să ajungă în Insulele Caraibe.
„Eforturile financiare au fost susţinute de Yachting Travel și de Aurelian Bazgu, proprietarul ambarcațiunii. Aventura a presupus pregătirea ambarcațiunii pentru acest tip de traversare, dotarea ei cu aparatură și instalații pentru a asigura confortul si siguranța la bord, transferul ambarcatiunii la linia de start, care va fi dat în 19 noiembrie, din Las Palmas de Gran Canaria, iar finish-ul va fi în Saint Lucia Caraibe”, a explicat Adrian.
Iar după aventura peste Atlantic, echipajul are și alte planuri: ”Avem în plan și alte aventuri … Noi, făcând ieșiri cu yachtul în regim de travelling, de vacanțe, sperăm să mergem în America de Sud, să traversăm Pacificul. După cursă, rămânem prin Caraibe să navigăm pe vele și cunoaștem zona. Toate experientele sunt frumoase: de la ieșitul printre insule unde înotăm, facem snorkeling și scuba-diving, navigăm pe vele, vizităm insule-parcuri naţionale, facem poze – până la acele skipper-traininguri unde ne antrenăm în diferite condiții de stres, furtuni etc”, spune Adrian Vârlan.
Recomandări
Ce nu s-a văzut la TV la lansarea candidatului Ciucă: aplauze în sală, șușoteli, supărări și deziluzie pe holuri. „Și-a bătut joc de toată munca noastră”
Cei șapte români vor porni în aventura vieții lor încercând să traverseze Atlanticul pentru a ajuta copiii cu autism, care pot fi susţinuţi de toată lumea, românii putând cumpăra mile sau dona ore de terapie pe site-ul helpautism.galantom.ro.