UPDATE ora 18.15: Șeful DSU, Raed Arafat, a spus marți seară, într-o declarație de presă la Baza Aeriană 90, că, până acum, toate testele COVID efectuate celor 46 de români au ieșit negative și că nicio persoană nu are probleme medicale.

„Până acum, toate testele au fost negative. Sunt obosiți după călătorie, este normal, dar toate persoanele sunt sănătoase, nu sunt probleme”, a afirmat Arafat.

„Toate testele au fost negative, dar la unii s-au recoltat și teste PCR, ale căror rezultate urmează să vină în următoarele 12 ore”, a adăugat directorul Departamentului pentru Situații de Urgență.

Ce se întâmplă cu cei care nu au prins avionul

UPDATE ora 16.40: Cei șapte români rămași în Africa de Sud ar putea fi aduși înapoi în țară cu ajutorul altor state, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

„Am discutat acest subiect cu ministrul Aurescu. Din păcate, nu au putut să ajungă la momentul în care aeronava a decolat. Sunt preluați și sunt în legătură cu consulatul și cu ambasada din Africa de Sud”, a spus Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită pe şantierul drumului care va face legătura cu Podul Prieteniei, Giurgiu-Ruse.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

„Se caută soluții pentru ca, folosind alte aeronave, să beneficiem și noi de ajutorul altor țări care au ajuns acolo. Dacă nu găsim, reanalizăm situația și ce putem face”, a adăugat premierul, potrivit Digi24.

UPDATE ora 16.20: Aeronava TAROM care efectuează misiunea de repatriere a celor 46 de români veniți din Africa de Sud a aterizat pe Aeroportul Otopeni și va fi garată la Baza Aeriană 90, au declarat reprezentanții Ministerului Apărării Naționale pentru Libertatea.

Sosirea pe Aeroportul Otopeni a cetățenilor români veniți din Africa de Sud. Foto: TAROM

UPDATE ora 16.15: Directorul DSP Bucureşti, Oana Nicolescu, a declarat pentru News.ro că românii care vor ateriza la București vor fi testaţi pentru COVID-19 chiar dacă nu au semne de boală şi chiar dacă au mai fost testaţi la îmbarcare.

Cei 46 de români veniți din Africa de Sud vor intra în carantină timp de 14 zile. La fel, cetățenii străini.

„Absolut toţi care vor coborî din avion vor fi testaţi de către noi pe aeroport, bineînţeles că ei vor intra printr-un culoar special, cei care doresc să meargă după această testare vor rămâne în ţară în locurile pe care ni le vor preciza pentru carantină. Se va face acest lucru pentru fiecare în parte”, a spus Oana Nicolescu.


70 de persoane, dintre care 46 români, au decolat marți dimineață, în jurul orei 4:00, de la Johannesburg cu zborul special trimis de autoritățile române pentru a repatria persoanele blocate în Africa de Sud ca urmare a închiderii granițelor după depistarea tulpinei Omicron, a informat Ministerul de Externe într-un comunicat de presă.

Alţi 7 cetăţeni români au rămas blocaţi în Africa de Sud pentru că nu au putut prinde acest zbor, însă autorităţile caută soluţii şi pentru repatrierea acestora. 

Românii, cei mai mulți componenți ai echipei de rugby CSM Baia Mare care participase la un turneu în Africa de Sud în momentul închiderii granițelor, sunt așteptați să ajungă la București în jurul orei 16:30. Cu acest zbor au fost evacuați și mai mulți cetățeni europeni, dar și componenții de alte naționalități ai echipei de rugby.

„Lista de pasageri care au urcat la bordul aeronavei care a decolat, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Pretoria, cuprinde următoarele 70 de persoane: 46 de cetăţeni români (inclusiv delegaţia sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetăţeni europeni (10 cetăţeni bulgari, 4 cetăţeni spanioli, 3 cetăţeni polonezi, 1 cetăţean ungar) şi 6 cetăţeni din state terţe (4 cetăţeni georgieni, 1 cetăţean australian, 1 cetăţean neozeelandez – aceştia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare şi având rezidenţă în România)”, transmite MAE.

Diplomații români rămân în contact cu cei șapte cetățeni români care și-au înregistrat prezența în Africa de Sud și nu au reușit să se repatrieze cu acest zbor pentru găsirea de soluții pentru întoarcerea lor în țară.

Componenții echipei CSM Știința Baia Mare, alături de stafful tehnic, au rămas blocați în Africa de Sud, ca urmare a interdicțiilor de călătorie impuse în urma depistării variantei Omicron a coronavirusului. După ce statele europene și-au închis pe rând granițele și au anulat cursele aeriane cu statele din sudul Africii, autoritățile române au decis să efectueze un zbor special cu o aeronavă Tarom pentru a-i repatria.

Foto: TAROM

Urmărește-ne pe Google News