Volodimir Zelenski dorește o invitație imediată de a se alătura alianței, dar mai multe țări-cheie se opun. Germania și SUA se numără printre marile puteri care deja s-au împotrivit variantei ca Ucraina „să primească o invitație în timpul războiului”, după cum a cerut liderul de la Kiev.

„Alianța nu a atins până în prezent punctul în care este pregătită să ofere aderarea sau o invitație Ucrainei”, a spus ambasadorul SUA în NATO, Julianne Smith.

Șapte țări se opun aderării Ucrainei la NATO. „Partea germană este sceptică”

Totodată, Volodimir Zelenski a recunoscut că Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, nu va sprijini Ucraina pentru aderarea rapidă la alianță.

„Am o relație foarte bună cu Scholz. Sunt recunoscător că Scholz mă ajută. Germania este pe locul doi în ceea ce privește sprijinul. Dar faptul că partea germană este sceptică cu privire la aderarea noastră la NATO este un fapt… Cu toții va trebui să lucrăm mult cu partea germană. Dar totuși, Statele Unite vor avea o influență asupra ei”, a declarat președintele Ucrainei la începutul acestei săptămâni.

„O bază bună pentru un al treilea război mondial”

Germania și SUA nu sunt singurele care blochează Ucraina. Ungaria și Slovacia se opun la rândul lor, dar dintr-un alt punct de vedere. Actualii lor lideri populiști adoptă o linie generală pro-Kremlin, prim-ministrul ungar Viktor Orbán blocând fondurile UE pentru înarmarea Ucrainei și renunțând la programul NATO de trimitere a ajutorului la Kiev.

Zilele trecute, într-o postare pe rețelele sociale, Orbán a numit planul de victorie al lui Zelenski „mai mult decât terifiant”.

De asemenea, slovacul Robert Fico a avertizat la începutul acestei luni că lăsarea Ucrainei să se alăture NATO „ar fi o bază bună pentru un al treilea război mondial” și a promis că „nu va fi niciodată de acord” cu asta.

„Belgia, Slovenia sau Spania se ascund în spatele SUA și Germaniei”

Există și alte țări care nu doresc aderarea Ucrainei la NATO, dar evită să iasă în față.
„Țări precum Belgia, Slovenia sau Spania se ascund în spatele SUA și Germaniei. Sunt reticente”, a spus unul dintre oficialii NATO pentru Politico.

Un al doilea oficial a spus că țările „o susțin în abstract, dar odată ce se va apropia de materializare”, vor începe să se opună și în public ideii.

Urmărește-ne pe Google News